De stadsbrand van 1463


De stadsbrand van 1463 verwoestte een groot deel van 's-Hertogenbosch.
Welkom bij de verhalen uit gemeente 's-Hertogenbosch. Ontdek de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Heb je tips of vragen? Neem contact op met onze redactie.
De stadsbrand van 1463 verwoestte een groot deel van 's-Hertogenbosch.
Het is een wonder dat deze kapconstructies bijna zes eeuwen vol oorlogen, stormen en stadsbranden hebben overleefd.
De 14e-eeuwse Johannes Ruermunt benadrukt de lelijkheid van de Zoete Vrouw in de Sint-Jan. Onterecht knullige dichterij of een sterk staaltje marketing?
Verklaringen van de oorsprong van het worstenbroodje variëren van heidense rituelen tot aan handig gebruik van slachtafval.
Bij het onderzoek naar de bouw van de eerste schutsluis bij fort Crèvecoeur kwamen er ook andere zaken naar boven, 'de bijvangst'.
Bakstenen gebouwen zijn sinds de late middeleeuwen dominant in het Nederlandse straatbeeld. Toch was met name in de vroegste fase van ’s-Hertogenbosch het bouwen in hout en vakwerk gebruikelijk. Hoe zagen de huizen in stad er toen uit?
’s-Hertogenbosch was vanaf de middeleeuwen een dichtbevolkte stad. Duizenden mensen woonden op een klein oppervlak bij elkaar. Daarbinnen moest de bevolking ook ruimte vinden waar de doden hun eeuwige rust kregen.
In ’s-Hertogenbosch bevonden zich vanaf de 17de eeuw verschillende eendenkooien. De kooi in Maaspoort is als enige bewaard gebleven.
De Waterpoort bij het Herman Moerkerplein is een van de laatste resten van de Bossche stadsmuur uit de 13e eeuw.