Verduurzamen monumenten

Energie besparen in een monument of historisch pand? Adviseurs van Erfgoed 's-Hertogenbosch helpen eigenaren, bewoners en ondernemers hier graag bij. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Door een monument te verduurzamen, bespaar je op de energierekening. Ook zorg je voor meer leefcomfort. Onze erfgoedadviseurs houden rekening met de beschermde historische onderdelen in panden en geven advies over technische mogelijkheden. Voor sommige maatregelen heb je een vergunning nodig. 

Stappenplan om energie te besparen 

Via dit stappenplan helpen we je op weg. Voor het verduurzamen van je monument zijn niet altijd alle stappen nodig. Met eenvoudige oplossingen kun je vaak al snel energie besparen.

Stap 1: Zelf onderzoek doen 

Via het Energieloket Brabant Woont Slim vind je informatie over de eerste stappen bij het besparen van energie en het verduurzamen van je huis in de gemeente 's-Hertogenbosch.

Stap 2: Energieadvies aan huis 

Bij een energieadvies aan huis ontvang je een adviesrapport over energiebesparende maatregelen die bij jouw huis passen. Hierin staan de bijbehorende kosten en mogelijkheden voor financiering. De onafhankelijke energieadviseur stelt ook een stappenplan op, zodat je weet in welke volgorde je de maatregelen kunt uitvoeren. 

Stap 3: Afspraak met erfgoedadviseur

Na onderzoek en (eventueel) een energieadvies aan huis kun je contact opnemen met Erfgoed 's-Hertogenbosch. Onze erfgoedadviseurs komen graag bij je langs om de mogelijkheden in jouw pand te bespreken, zodat je rekening kunt houden met de historische waarden aan de binnen- en buitenkant. Ze kunnen je informatie geven wanneer een omgevingsvergunning wel of niet nodig is.

Stap 4: Aanvraag omgevingsvergunning

Voor grote ingrepen en aanpassingen aan de binnen- en buitenkant van een monument heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. 

Stap 5: Aanvraag subsidie of lening

Voor het onderhoud aan monumenten en beeldbepalende panden zijn subsidies en leningen met lage rente beschikbaar.

Stap 6: Start verduurzamen

Heb je een vergunning en kan het verduurzamen beginnen? Denk dan ook aan duurzaam en ecologisch bouwen. Laat je buren altijd weten dat je bouwplannen hebt. 

Zonnepanelen 

Wil je zonnepanelen plaatsen op je monument of in het rijksbeschermd stadsgezicht? Vaak kan dat. In 's-Hertogenbosch gelden wel regels. Let op: de regels voor zonnepanelen gelden dus ook voor gebouwen die niet beschermd zijn, maar in het rijksbeschermd stadsgezicht staan. Meestal is een vergunning nodig. De regels vind je in het zonnepanelenbeleid:

Verhalen uit de Bossche praktijk