Den Bosch Time Machine

Met de Den Bosch Time Machine brengen we 800 jaar aan lokale geschiedenis tot leven. Het doel is alle digitale data over de geschiedenis van de stad, haar inwoners en bezoekers met elkaar te verbinden en te koppelen aan historische kaarten en 3D-modellen. Zo ontstaat als het ware een Google Earth voor het verleden, waarin je door de historische stad kunt navigeren in ruimte en tijd. Of vergelijkbaar met een Facebook van de middeleeuwen, waarmee je persoonlijke netwerken weer inzichtelijk kunt maken. Lees verder over de Den Bosch Time Machine

Ontdek de Den Bosch Time Machine!

Handschriftherkenning Bosch Protocol

De Bossche schepenprotocollen vormen een van de belangrijkste historische bronnen van ’s-Hertogenbosch en de Meierij: ze bevatten unieke informatie die elders verloren is gegaan. Miljoenen aktes zijn inmiddels gedigitaliseerd en online beschikbaar. Met hulp van crowdsourcing, onderzoek door Huygens ING en handschriftherkenning maken we de geschiedenis beter vindbaar.

Meer over Bosch Protocol

Intelligente Beeldverkenner

Met kunstmatige intelligentie heeft WalnutData - een onderneming van getalenteerde studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) - een beeldverkenner gebouwd. De Beeldverkenner voorziet afbeeldingen automatisch van trefwoorden, relaties en kleur. Hiermee kun je in de tienduizenden afbeeldingen zoeken naar specifieke dieren, voorwerpen en zelfs emoties. Zoeken in de beeldbank is hierdoor een compleet nieuwe ervaring.

 

 

Ontdek de beeldverkenner

VR-game in 's-Hertogenbosch

Via een virtual reality-game maakt Erfgoed ‘s- Hertogenbosch samen met gamestudenten van vakschool SintLucas de historische collectie en informatie toegankelijk voor een breed publiek. Bezoek ’s-Hertogenbosch rond 1500, ontmoet verschillende middeleeuwse figuren en help ze met het terugvinden van hun persoonlijke voorwerpen. De studenten van SintLucas werken op dit moment aan een uitbreiding van de game.

Meer over de game

Interactieve kaarten

Wie tot voor kort op zoek ging naar het huis- en grondbezit of vermogen van zijn voorouders moest daarvoor oude kaarten en dikke registers raadplegen. Door een samenwerking met HisGis is het nu mogelijk om bijna twee eeuwen terug in de tijd te reizen naar een interactieve kaart van 1832. Erfgoed 's-Hertogenbosch gebruikt interactieve kaarten ook om honderden verhalen en objecten, en duizenden afbeeldingen digitaal toegankelijk te maken in samenwerking met lokale organisaties.

Bekijk 's-Hertogenbosch in 1832

Erfgoed op locatie

Wandel of fiets door de geschiedenis van 's-Hertogenbosch met location based route apps. De route app van Linie 1629 neemt je mee in naar het Beleg van ’s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Via de camera op je telefoon kun je twee gidsen uit de 17e eeuw laten verschijnen in Augmented Reality (AR). Ontdek de binnenstad van 's-Hertogenbosch in 360° en 3D met de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App.

Fiets route Linie 1629

Den Bosch in 360º en 3D

Het Bossche erfgoed is op veel verschillende manieren digitaal te ontdekken vanuit huis. Volg een virtuele tour door de mooiste monumenten, zoals de Sint-Jan of het Huis van Bosch. Of bekijk onze 3D-expositie met archeologische en bouwhistorische vondsten. 

Virtueel bezoek

Samenwerking

We verbinden kilometers aan historische archieven, objecten, archeologische vondsten en monumenten in een digitaal informatiesysteem met tal van toepassingen voor onderzoek, stadsontwikkeling, toerisme en educatie. We doen dit in samenwerking met andere steden in Europa en met een groot aantal partners uit het veld van onderzoek, erfgoed, musea, de creatieve industrie, de toeristische branche, maatschappelijke partners, onderwijs en de inwoners van ’s-Hertogenbosch.

Den Bosch Time Machine is onderdeel van Time Machine Europe. Het project heeft tot doel 2000 jaar Europese geschiedenis in kaart te brengen. In Nederland werken in verschillende steden onderzoekers aandit project met een eigen Time Machine: 

Logo Avans

Logo Sint Lucas