Archeologische collectie

Tijdens archeologisch onderzoek wordt zoveel mogelijk vastgelegd op foto’s en tekeningen en door beschrijvingen over wat er in de bodem van onze voorouders bewaard is gebleven. Ook worden vondsten verzameld die iets zeggen over hoe mensen vroeger leefden en hoe de stad er uit zag. Al deze foto’s, tekeningen, beschrijvingen en vondsten vormen de archeologische collectie die wordt bewaard in het gemeentelijk depot voor bodemvondsten in het Groot Tuighuis. Deze collectie bevat honderdduizenden vondsten, zo’n 65.000 afzonderlijk beschreven objecten, 7000 tekeningen  en tienduizenden foto’s van opgravingen.

De oudste vondsten stammen uit de tijd van de Neanderthalers, zo’n 70.000 jaar geleden. Het meeste materiaal is gevonden in de Bossche binnenstad en dateert uit de periode 1200-1900. Het gaat veelal om voorwerpen uit het dagelijks leven zoals gereedschap, bestek, eet-en drinkgerei, wapens, siervoorwerpen, onderdelen van kleding, schoenen munten enzovoort. Voor deze periode is het een van de belangrijkste archeologische collecties in Nederland waaruit vaak voorwerpen in bruikleen worden gegeven.

Tentoonstellingen en bruiklenen

Veel vondsten worden tentoongesteld in het Groot Tuighuis. Ook in vitrines in het Bolwerk Sint Jan, winkelcentrum Arena, Parkeergarage Sint Jan, het Bastionder, het Jheronimus Bosch Art Center en Het Noordbrabants Museum worden vondsten getoond. Maar het meeste ligt veilig opgeslagen in depots en worden met enige regelmaat in wisselende exposities aan het publiek getoond. Enkele interessante stukken uit de collectie worden beschreven in onze verhalen over archeologische vondsten.

Meer informatie

Voor informatie over bruiklenen, de collectie of onderzoek kun je contact opnemen met Erfgoed 's-Hertogenbosch.