bouwwerken

Een vergulde vredesduif aan de Markt

In het straatbeeld van ’s-Hertogenbosch zijn behoorlijk wat elementen die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. Een daarvan is te zien in de top van een gevel aan de noordzijde van  de Markt. Daar is bovenin het pand ‘Het Vergulde Duifke’ een (gouden) vredesduif met olijftak afgebeeld, met daaronder de naam en de datering ‘JULI 1945’. Dit pand werd namelijk bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch zwaar beschadigd en de steen werd geplaatst na het herstel van de gevel in 1945.


De gevelsteen van Het Vergulde Duifke verwijst naar de oorlogsschade van oktober 1944.

In het pand was sinds 1908 de kledingzaak A.F. Jansen & Zn. gevestigd, en in 1935 was de voorgevel vernieuwd. Bij de bevrijding van ’s-Hertogenbosch werden bij gevechten in de binnenstad tussen Duitsers en geallieerden rond 25 oktober 1944 vele gebouwen beschadigd. Zo werden onder andere  het station en de zuidelijker langs het spoor gelegen wijk Lombok kapotgeschoten, werden huizen in de Visstraat verwoest en werd een aantal panden aan de Markt zwaar beschadigd. Zo ook ‘Het Vergulde Duifke': door granaatvuur werden dak en gevel  zwaar beschadigd. Bij het herstel – dat historisch verantwoord moest zijn- werd de oude naam (die al in de 15de eeuw wordt vermeld) weer prominent op de gevel gezet. Heel toepasselijk werd de gouden duif een vredesduif. De davidster erboven herinnert aan de Joodse slachtoffers in de oorlog.


Oorlogsschade in de Visstraat op de hoek met de Smalle Haven, oktober 1944.


Gezicht vanaf perron 1 door het verwoeste station naar de Drakenfontein, februari 1945.

Ook interessant

bouwwerken

Een labyrint op De Pettelaar

Op landgoed De Pettelaar lag ooit een labyrint. Nu voor het blote oog onzichtbaar maar wel te zien op satellietbeelden. Hoe zit dat?