Verhalen

Welkom bij de verhalen uit gemeente 's-Hertogenbosch. Ontdek de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Heb je tips of vragen? Neem contact op met onze redactie.

Filter op
Filter Sorteer op
11 verhalen gevonden
archeologie

Eten en drinken in de Romeinse tijd

De vondst van veel dierlijk botmateriaal (slachtafval!), vaatwerk en amforen laat zien dat ook in het tempelcomplex van Empel rituele feestmaaltijden zijn gehouden.

archeologie

Het geschreven woord in de Romeinse tijd

Er zijn enkele Latijnse inscripties die verband houden met de tempel van Empel, zoals een klein metalen wijdingsplaatje en een altaarsteen. Maar kenden gewone Bataven ook Latijn? Konden ze dat lezen en schrijven?

archeologie

Bataven en Romeinen langs de Maas

Als bondgenoten van de Romeinen vormden de Bataven een buffer tegen de vijandelijke Germanen, maar bovendien leverden ze hulptroepen voor het Romeinse leger.

bouwwerken

De tempel van Empel

Bijna een wereldwonder, dat zal het voor de lokale bevolking zijn geweest: de Romeinse tempel bij wat nu Empel is. Het was enige gebouw van steen in de omgeving, want men woonde in boerderijen van hout, riet en leem.