Bij opgravingen in ’s-Hertogenbosch vinden archeologen regelmatig visresten terug. Wat leiden we daaruit af?
Welkom bij de verhalen uit gemeente 's-Hertogenbosch. Ontdek de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Heb je tips of vragen? Neem contact op met onze redactie.
Bij opgravingen in ’s-Hertogenbosch vinden archeologen regelmatig visresten terug. Wat leiden we daaruit af?
Een bijzonder archiefstuk uit de collectie van Erfgoed 's-Hertogenbosch is het Rood Privilegeboek. Waarom is het zo bijzonder?
De Opstand in de Nederlanden was nog maar net ten einde toen de graaf van Bokhoven de Antwerpse beeldhouwer Artus Quellinus de opdracht gaf om een kunstwerk te ontwerpen. En niet zomaar een kunstwerk.
Een inwoonster van ’s-Hertogenbosch bracht in 2016 een gebeeldhouwde vissenkop naar het Groot Tuighuis. Zij had gehoord dat het stuk beeldhouwwerk afkomstig was van de Wilhelminabrug. Maar klopt dat wel?
In een afvalkuil is bij de opgraving van het Museumkwartier een vrijwel compleet pijpaarden beeldje gevonden.
Waarmee gingen de kleine kinderen zo'n vijfhonderd jaar geleden het ijs op? Archeologisch onderzoek geeft ons een antwoord.
Aan het eind van de middeleeuwen was er een levendige handel in tweedehands schoenen. Óók in 's-Hertogenbosch!
‘Waar zijn de vrouwen?’ was het thema van de Nationale Romeinenweek 2019. Die vraag geldt in ’s-Hertogenbosch zeker ook voor de tempel van Empel.
In 1986 werd bij kasteel Rodenborch in Rosmalen een vreemd voorwerp gevonden. Na onderzoek werd vastgesteld dat het om een voetboei ging.