voorwerpen

Pijpaarden beeldje van Catharina van Alexandrië

In een afvalkuil is bij de opgraving van het Museumkwartier in 2010 is een vrijwel compleet pijpaarden beeldje gevonden. Het beeldje werd gevonden in een afvalkuil die hoorde bij het Bogardenklooster. Het beeldje is van de heilige Catharina van Alexandrië, een heilige die in de 15de eeuw zeer populair was. Zij was na Maria de meest aanbeden vrouwelijke heilige.


Het pijpaarden beeldje van Catharina van Alexandrië.

Wie was Catharina van Alexandrië?

Catharina kwam volgens de oudste overlevering uit een roemrijke familie en was de dochter van de gouverneur van Alexandrië. Ze kende alle werken van Plato uit haar hoofd toen ze nog maar vijftien was. Ze was zeer toegewijd aan Jezus en beloofde hem haar maagdelijkheid. Nauwelijks had ze dat gedaan, of keizer Maxentius werd verliefd op haar. Catharina weigerde echter om na zijn echtgenote de tweede dame aan het hof te worden. Maxentius wilde haar dwingen haar geloof af te zweren door haar te bedreigen. Na marteling op het rad werd ze uiteindelijk onthoofd met het zwaard. Catharina wordt dan ook vrijwel altijd afgebeeld met haar attributen: het rad en het zwaard met onder haar voeten de Romeinse keizer Maxentius.

Hoe oud is het beeldje?

Het holle beeldje is gemaakt in een mal. Bekend is dat deze beelden onder andere in Utrecht gemaakt werden. Het is waarschijnlijk dat het beeldje iets vroeger is dan de Utrechtse types en gedateerd moet worden in de jaren 30 van de 15e eeuw. De datering van de afvalkuil is 1475-1550, wat betekent dat het beeldje al tientallen jaren oud was op het moment dat het weggegooid werd.


3D-model van het pijpaarden beeldje

Bijzonderheden van het beeldje

Bijzonder is dat het beeldje nog sporen van de oorspronkelijke polychromie laat zien. Polychromie wil zeggen dat er veel kleuren werden gebruikt bij het schilderen. Het best bewaard is de rode kleur van de mantel, maar daarnaast is ook blauw bewaard gebleven.

Ook interessant

voorwerpen

De kaakslede

Waarmee gingen de kleine kinderen zo'n vijfhonderd jaar geleden het ijs op? Archeologisch onderzoek geeft ons een antwoord.