De Lakenmarkt
Het schilderij De Lakenmarkt uit 1525 is een van de oudste bewaard gebleven Nederlandse stadsgezichten.
Welkom bij de verhalen uit gemeente 's-Hertogenbosch. Ontdek de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Heb je tips of vragen? Neem contact op met onze redactie.
Het schilderij De Lakenmarkt uit 1525 is een van de oudste bewaard gebleven Nederlandse stadsgezichten.
Weinig Bosschenaren weten dat het 'Huis van Bosch' ook jaren onderdak bood aan een andere beroemde kunstenaar: Alphons Diepenbrock.
Tijdens de restauratie van het Huis van Bosch ontdekt kleuronderzoeker en restaurateur Femke Rinkel bij toeval een grote blauwe letter ‘M’ op de gevel.
Het Huis van Bosch herbergt aanzienlijke resten van een ouder en veel groter huis op die plek, zo blijkt uit het bouwhistorisch en archeologisch onderzoek.
Van oudsher was de markt dé plek om goederen en dieren te verhandelen. Iedere middeleeuwse stad organiseerde dan ook verschillende soorten markten. Waar lagen de verschillende markten? Waarom juist daar? En hoe waren de markten gereguleerd?
Vrouwen van lichte zeden en andere straatmadelieven werden vroeger bij wijze van straf te kijk gezet in een ijzeren draaikooi.
Kort na de Tweede Wereldoorlog was de angst voor nieuw geweld zo groot dat overal in Nederland de bouw begon van nieuwe schuilkelders. In ’s-Hertogenbosch lag in 1952 een plan klaar.
Het Huis van Bosch (De Kleine Winst) is gerestaureerd. Vooruitlopend op de uitvoering van de restauratie is op 5 en 6 maart 2020 in de kelder van het Huis van Bosch archeologisch onderzoek gedaan.
Tijdens de verbouwing van het huis naast de Moriaan werd een papierstucplafond ontdekt.