bouwwerken

Virtuele tour: Seminarie Beekvliet Sint-Michielsgestel

Eens het kleinseminarie van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Ontdek seminarie Beekvliet van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten

Bekijk van binnen

Uitleg nodig? Bekijk de instructievideo.

Nadat het kleinseminarie in 1815 een start had gemaakt in Huize Veebeek in Berlicum, bleek al snel dat deze locatie daarvoor niet de geschikte plaats was. In november 1817 nam het daarom haar intrek in het kasteeltje op landgoed Beekvliet. Onder leiding van de gedreven en uiterst bekwame regent Smits groeide Beekvliet uit tot een bloeiend instituut. En ondanks de antiklerikale politiek tijdens het bewind van Koning Willem I, waardoor het seminarie tussen 1825 en 1829 haar poorten moest sluiten, werd Beekvliet tijdens het regentschap van Smits (1815-1854) één van de grootste middelbare scholen van Noord-Brabant.

Aanvankelijk was het kleinseminarie de vooropleiding voor het grootseminarie, waar de echte priesteropleiding met filosofie en theologie volgde. Maar het diploma van het kleinseminarie werd pas vanaf 1 september 1954 een officieel gymnasiumdiploma. Toen in de zestiger jaren van de vorige eeuw het aantal leerlingen op het kleinseminarie dramatisch afnam, werd in 1965 besloten de school open te stellen voor externe leerlingen. In 1972 hield het kleinseminarie officieel op te bestaan en ging de school verder als zelfstandig gymnasium in een fraai gebouw tegenover het voormalige seminariecomplex, waarvan alleen het voorgebouw, dat werd gebouwd tussen 1907 en 1918, nog is behouden als rijksmonument.

Tweede Wereldoorlog

Tussen 4 mei 1942 en 5 september 1944 werd Beekvliet door de Duitse bezetter misbruikt als gijzelaarskamp voor prominente Nederlanders: politici, professoren, kunstenaars, geestelijken, industriëlen enz., zij allen stonden met hun leven borg in geval van sabotagedaden door het Nederlandse verzet. Simon Vestdijk en Anton van Duinkerken zaten er, Frits Philips, Niko Tinbergen en Jan de Quay en nog vele andere bekende Nederlanders. Acht gijzelaars werden geëxecuteerd: vijf op 15 augustus 1942 en drie op 16 oktober 1942. In totaal zijn 1274 gijzelaars gedurende die 28 maanden op Beekvliet geïnterneerd geweest.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant