bouwwerken

Virtuele tour: Sint-Janstoren 's-Hertogenbosch

De toren van de Sint-Janskathedraal is sinds de Franse tijd (omstreeks 1800) eigendom van de gemeente. Ontdek de Sint-Janstoren van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten

Bekijk van binnen

De Sint-Janstoren van binnen: bekijk op volledig scherm. Uitleg nodig? Bekijk de instructievideo.

Hoewel vaak ten onrechte wordt gedacht dat de toren door zijn afwijkende materiaalgebruik (baksteen) nieuwer is dan het kerkgebouw, zijn de onderste delen ouder en vormen een restant van het eerste romaanse kerkgebouw van omstreeks 1250. De toren is opgebouwd uit grote bakstenen, zogenaamde ‘kloostermoppen’. De bovenste bakstenen geleding (met klokkenstoel) en spits met uurwerk zijn toegevoegd vanaf het begin van de 16e en 17e eeuw. Hier is een kleiner formaat bakstenen gebruikt dan in het onderste deel van de toren.

Aan de buitenzijde is de toren aan de onderkant bekleed met Udelfanger zandsteen (restauratie eind 19e eeuw, daarvoor tufsteen). De bakstenen buitenschil van de toren is, nadat deze in de 19e eeuw al eerder was vernieuwd in een harde, machinale steen, tijdens de restauratie in het begin van de jaren 1980 opnieuw gereconstrueerd met behulp van handvorm bakstenen met dezelfde afmetingen als het oorspronkelijke werk. De wijzerplaten en torenlantaarns zijn bij deze restauratie gereconstrueerd naar hun oorspronkelijke vorm.


Restauratiewerkzaamheden aan de noordzijde. Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant