bouwwerken

Virtuele tour: Koninklijke Kentalis Sint-Michielsgestel

Dit monumentale complex aan de Theerestraat werd gebouwd in 1908-1910 als Instituut voor Doven en is ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael. Ontdek Koninklijke Kentalis van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten

Bekijk van binnen

Uitleg nodig? Bekijk de instructievideo.

De zorginstelling werd in 1840 opgericht onder leiding van de priester Martinus van Beek, die met behulp van gebarentaal en schrift, het katholieke geloof overbracht aan doven. Het complex heeft architectonische kenmerken van vooral neogotiek en neorenaissance. Dit komt onder meer tot uiting in de vormgeving van de ornamenten in de gevels en detaillering van het metselwerk. Bekijk bijvoorbeeld de speklagen, boogfriezen en topgevels met overhoekse pinakels.

De jongens- en meisjeskapel zijn versierd met de gebrandschilderde glas-in-loodramen van de firma F. Nicolas en zonen uit Roermond. De heiligenbeelden van de meisjeskapel zijn van de firma Van Bokhoven-Jonkers uit ’s-Hertogenbosch. Het interieur van de jongenskapel stamt uit 1878 en komt uit de kapel van Nieuw Herlaer waar het Instituut voor Doven tot 1910 was ondergebracht.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant