bouwwerken

Virtuele tour: De Mengfabriek 's-Hertogenbosch

Dit als rijksmonument beschermde gebouw dateert uit 1909. Ontdek De Mengfabriek van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten

Bekijk van binnen

Uitleg nodig? Bekijk de instructievideo.

H. Bruyelle gaf opdracht voor de bouw van een meelfabriek naar ontwerp van de Tilburgse architect F.C. de Beer. Deze architect is ook verantwoordelijk geweest voor de aan de Parallelweg gelegen Grassofabriek. Sinds 1948 werd de meelfabriek geëxploiteerd door de firma Koudijs die hier omvangrijke uitbreidingen heeft gerealiseerd. Daarbij is de voormalige insteekhaven gedempt, de maalderij en magazijnen werden gebruikt voor opslag en de wasserij voor kantoorruimte.

De omvangrijke graansilo’s zijn buiten werking gesteld. De oude kern van de fabriek werd gevormd door een U-vormig gebouw met een trappenhuis en een waterreservoir voor de sprinklerinstallatie dat boven het dak uitsteekt. De U-vorm is nu buitenruimte geworden waardoor deze goed zichtbaar is.

Sinds 2015 is hier De Mengfabriek, het laboratorium voor lokale en circulaire economie én culturele hotspot, gevestigd. De Mengfabriek is inmiddels een plek van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie, architectuur en stedenbouw, verschillende ambachten en ruimte voor de ontwikkeling van vele talenten. Elke dag is er wel wat te beleven!

Koudijs Veevoederfabriek. Op de voorgrond de Dieze. Datering 1950. Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant