bouwwerken

Schoolgebouw Geldersedam

Aan de Geldersedam 29-34 bevindt zich een voormalig schoolgebouw. Dit complex uit de jaren ’20 van de vorige eeuw is een gemeentelijk monument. Het is in 2016-2017 gerestaureerd en omgebouwd tot tien eigentijdse woningen voor een vernieuwende woonvorm.


Voormalige R.K. Meisjesschool in 2017.

Geschiedenis

Het oude schoolgebouw aan de Geldersedam bestaat uit twee delen. Het linkerdeel is een school uit 1924 naar ontwerp van architect Van Aalst. Rechts is een uitbreiding uit 1929 naar een ontwerp van de bekende architect H.W. Valk.

De school is begonnen als een R.K. school voor jongens, maar werd in 1929 omgevormd tot R.K. meisjesschool. De zusters van Liefde (van Schijndel) uit het nabijgelegen Nemiusklooster verzorgden hier de lessen op de ‘fröbelschool’ en basisschool. Rond 1960 verhoogde men het gebouw deels met een extra verdieping. Tot de recente restauratie diende het schoolgebouw als een van de locaties van basisschool ‘Kameleon’.

Het gebouw kent een een sobere, aan de Amsterdamse school, verwante vormentaal. Het schoolgebouw heeft een centrale gang achter de voorgevel. Daarachter bevinden zich, aan de achterzijde, de klaslokalen. De gevels hebben ladderramen en serliana ramen met glas in lood. Op de gevel is in smeedijzeren letters “R.K. Meisjesschool” te lezen.


Onderwijzend personeel van de R.K. Meisjesschool van de Zoete Lieve Vrouw voor de toegangsdeur in 1929. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Groepsfoto van de Fröbelschool rond 1950. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Levensloopbestendig

De oude R.K. meisjesschool ligt aan Prins Hendrikpark, niet ver van het Bossche stadscentrum. Daardoor is het een ideale plek voor een kleinschalige woonvorm. De initiatiefgroep Kameleon, ofwel “school voor gevorderden” maakte het plan voor tien levensloopbestendige appartementen. De bewoners moeten hier tot op hoge leeftijd zelfstandig, maar in goed nabuurschap met elkaar wonen. De initiatiefgroep denkt zo langer en gelukkiger te leven. Hierdoor hoeft men minder een beroep te doen op professionele zorg.


De smeedijzeren letters R.K. Meisjesschool zijn nog steeds zichtbaar in 2017.

Monumentale waarden

Een ander kenmerk van de herbestemming is het behoud van de monumentale waarden van het schoolgebouw. De initiatiefnemers hebben met de afdeling Erfgoed een gezamenlijk plan gemaakt dat de monumentale elementen behoudt en/of terugbrengt. Zo bewaarde men de gang met klaslokalen en nam men deze op in de verschillende woningen. Op de meest centrale posities is de gang gemeenschappelijk met behoud van kapstokken en tegels. Ook hebben de bewoners de voormalige speelplaats met overkapping aan de achterzijde een nieuwe bestemming gegeven en ingericht.


Kapstokken en tegels blijven ook na de restauratie zichtbaar.


Detail van de trap.

Ook interessant

bouwwerken
Klok, de Noteman.

Handluiden klokken toren Sint-Jan

Sinds de restauratie van de Sint-Janstoren in 2021 is het weer mogelijk om de zeven laagst hangende klokken in de Sint-Jan met de hand te luiden, inclusief de 5750 kilo wegende Noteman.