bouwwerken

Klokken toren Sint-Jan

De klokken van de Sint-Jan hoor je de komende maanden een stuk minder vaak. Ze hangen vanaf 19 oktober 2020 namelijk regelmatig stil. Vanaf die datum wordt de toren gedeeltelijk gerestaureerd en worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Wanneer luiden de klokken?

Als de aannemer aan het werk is zijn de klokken stil. Dat is van 19 oktober t/m 18 december en van 4 januari tot medio juli 2021. Tijdens bruiloften en uitvaarten luiden de klokken wel. Op dat moment legt de aannemer het werk even stil. Van 19 december tot en met 3 januari 2021 is de aannemer niet aan het werk vanwege de kerstvakantie. Ook dan zijn de klokken te horen.

Restauratie van de toren van de Sint-Jan in de vorige eeuw
In de vorige eeuw stond de toren van de Sint-Jan ook  in de steigers. Het precieze jaartal van deze foto is onbekend.

Stadsbeiaardier

Onze stadsbeiaardier, Joost van Balkom, blijft de beiaard van de Sint-Jan bespelen. In plaats van woensdagochtend speelt hij op zaterdagmiddag tussen ca. 14.00 en 15.00 uur.

De Notenman in de toren van de Sint-Jan
Dit is de zwaarste klok in de toren van de Sint-Jan. Hij heet 'Noteman' en weegt 5750 kg.

De klokken van de Sint-Jan

In het jaar 1641 goot Jacob Noteman uit Leeuwarden 10 klokken voor de Sint-Jan. De zwaarste klok, Noteman geheten, met een gewicht van ongeveer 5750 kg en een diameter van ongeveer 215 cm hangt nog steeds in de toren en wordt gebruikt als slagklok voor het hele uur, carillonklok en luidklok.

In 1872 bevonden zich in de toren van de Sint-Jan drie luidklokken. Sinds 2007 hangt er een elfgelui met een totaal gewicht van circa 18.000 kg. Tien klokken hangen op de luidzolder en de elfde klok hangt in de bovenste lantaarn van de spits. De oudste klokken dateren uit het jaar 1641 en 1644. De jongste klok, het Angelusklokje, is gegoten in 1979 en weegt 205 kg en wordt elke dag om 09.00 uur, 12.00 uur en 19.00 uur geluid. De klokken kunnen in verschillende combinaties worden geluid. Het erfgelui wordt alleen bij heel bijzondere gelegenheden geluid.

Schenking van een klok door de gebr. Mosmans.
Schenking van een klok door de gebr. Mosmans in 1925. Links Jan Mosmans, in het midden Alphons Mosmans.

Klokkenwandeling

Mist u het geluid van de klokken? En wilt u graag meer weten over de bijzondere klokken in ‘s-Hertogenbosch. Op initiatief van het Klokkenluiders gilde en de Bossche Beiaardstichting is, in samenwerking met Erfgoed, een klokkenwandeling ontwikkeld. Deze stadswandeling voert je langs tien bijzondere klokken en beiaarden.

Benieuwd hoe de Bossche klokken en beiaarden klinken? Download dan de 'Klokkenwandeling' via de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App!

De wandelroute voert je langs tien locaties. In de app krijg je bij elk punt informatie over het gebouw en de klokken. Ook zijn er audio opnames te beluisteren van de klokken in actie! De wandeling is 2.5 kilometer lang en is goed te lopen in anderhalf uur.

 

Ook interessant

bouwwerken

Restauratie toren Sint-Jan

Op deze pagina verschijnt binnenkort meer informatie over de restauratie van de Sint-Janstoren. De werkzaamheden beginnen op 19 oktober 2020 en duren tot halverwege 2021.