personen

Peer Smulders

Op 8 juli 2017 overleed Peer Smulders op 97-jarige leeftijd na een noodlottig ongeval op de Deken van Roestellaan in Rosmalen. Peer was een bekend man in Rosmalen. Zijn plotselinge overlijden zorgde dan ook voor veel reacties in het dorp en op sociale media. Ook het Brabants Dagblad en de Trouw wijdden artikelen aan de bekendste kluizenaar van Maliskamp (buurtschap Rosmalen).


Peer Smulders in 2012. Een still uit de film van Peter Hendriks.

Peer werd geboren op 19 mei 1920 op een boerderij aan de Maliskampsestraat. Hij bleef daar zijn hele leven wonen. Nadat zijn zussen het huis uit waren en zijn ouders waren overleden, bleef hij in zijn eentje de boerderij runnen. Dit deed hij zonder moderne snufjes. In huis was er geen tv, warm water of koelkast te vinden. Zijn roodbonte koeien waren zijn trots. Zijn levensstijl maakte dat Peer een interessant figuur was, zowel voor zijn mededorpsbewoners als voor kunstenaars en documentairemakers.

Zo ook voor Peter Hendriks. In 2012 filmde hij voor een collega de vervallen boerderij van Peer. In eerste instantie moest Peer hier niets van hebben. Toch werd, na een vriendelijk gesprek in Maliskamps dialect, Peter binnen uitgenodigd. De weken erna filmde Peter de dagelijkse bezigheden op de boerderij. Zo maakte hij een indringend portret.

Na de dood van Peer heeft Peter het portret aan Erfgoed ’s-Hertogenbosch geschonken. De schenking bevat, naast het portret, ook al het ruwe filmmateriaal en 34 foto’s van de boerderij. De foto's zijn te bekijken via de beeldbank, zoeken op 'Peer Smulders' of breng een bezoek aan de studiezaal.

Geschreven door: Eva van 't Klooster

Meer over

personen

Ook interessant