voorwerpen

Kruithoorn uit de 16e eeuw

Kruithoorn, gemaakt  van hertshoorn. Datering: tweede helft 16de eeuw. Opgraving Loeffplein, 1997

Voorafgaand aan de nieuwbouw van de Arena, het winkelcentrum aan het Burgemeester Loeffplein, heeft archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Bij de oorspronkelijke huizen aan de Oude Tolbrugstraat zijn een aantal beerputten gevonden die zich op de oorspronkelijke achtererven bevonden. In één van de beerputten is een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een zogenaamde kruithoorn gemaakt van hertshoorn (een gedeelte van de geweistang van een edelhert-gewei). De kruithoorn wordt gebruikt om primitieve vuurwapens te laden met buskruit.

De kruithoorn dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw en heeft een bijzondere gravering. Aan de ene zijde is een liefdesscène afgebeeld, een man en een vrouw zijn verwikkeld in een amoureuze houding waarbij de man een drinkglas in zijn hand houdt. Op de andere zijde is een voorstelling met bladmotieven. Dergelijke rijk versierde kruithoorns zijn grotendeels vervaardigd naar Duitse prenten uit de tweede helft van de 16e eeuw.

Kruithoorns met dit soort wereldse voorstellingen moeten niet als militair gezien worden maar passen beter bij de uitrusting van jagers. Ongetwijfeld moet deze kruithoorn ook aan een dergelijke context toegeschreven worden.

Ook interessant