personen

Jacobus Moleschott

Op 9 augustus 1822 werd Jacobus Albertus Willebrordus Moleschott geboren. Zijn geboortehuis stond op de plek waar nu het Stadskantoor aan Wolvenhoek 1 staat. Zijn vader was arts. Jacob vertrok, na zijn Utrechtse studie medicijnen, naar Heidelberg waarna hij in Zürich tot hoogleraar fysiologie werd benoemd.

Portret van Jacobus Moleschott rond 1870. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

In 1861 volgde de aanvaarding van een betrekking als hoogleraar in Turijn. In 1876 benoemde de Italiaanse Koning Victor Emanuel II hem tot Senator van het Rijk. In 1879 volgde de aanstelling tot hoogleraar aan de beroemde Romeinse universiteit 'Sapienza', waar hij zich omringd zag met de grote fysiologen uit zijn tijd. Hij wordt beschouwd als een van Nederlands meest oorspronkelijke en productieve denkers van de 19e eeuw. Hij verdedigde een 'wetenschappelijk materialisme' en was een strijdbaar atheïst. Moleschott overleed op 20 mei 1893 in Rome.

Wolvenhoek in 1958. Hier werd in 1822 Jacobus Moleschott geboren. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Tegenwoordig staat op Wolvenhoek 1 het Stadskantoor. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Meer over

wetenschap personen

Ook interessant

personen

Hans Kreemer

Slijtage was 45 jaar lang zijn raison d’être. Hans Kreemer (1948) werkte zich in bijna een halve eeuw op van leerling onderhoudsmonteur tot Chef Onderhoud.

voorwerpen

Een praalgraf met een contract

De Opstand in de Nederlanden was nog maar net ten einde toen de graaf van Bokhoven de Antwerpse beeldhouwer Artus Quellinus de opdracht gaf om een kunstwerk te ontwerpen. En niet zomaar een kunstwerk.