bouwwerken

Geschiedenis van Bastion Oranje

Bastion Oranje werd in 1634 gebouwd als onderdeel van de Bossche vestingwerken. In 1629 was de stad ingenomen door de Staatse legers van prins Frederik Hendrik. De kans was groot dat de Spanjaarden terug zouden keren. Reden om de verdediging van de stad eens goed onder de loep te nemen.

De afstand tussen de bastions Vught (bij het Wilhelminaplein) en Baselaar (Hekellaan) was te groot. Dus kwam er halverwege een nieuw verdedigingswerk voor de plaatsing van zwaar geschut; twee meter dikke muren en daarbovenop een aarden wal. In feite werd het nieuwe bastion voor de oude hoofdwal en een middeleeuwse rondeel gelegd. Ook was er op deze winderige plek plaats voor een molen. Midden negentiende eeuw kwam er een dampende olie- en meelfabriek voor in de plaats. In 1885 werd de grond van het bastion door de gemeente aangekocht, waarna er een parkje werd aangelegd

Sindsdien kun je hier even op adem komen met een unieke weidse blik over het Bossche Broek. Op deze plek is ook het Bastionder gevestigd. Een ondergronds informatiecentrum over de Bossche Vestingwerken.

Ook interessant

bouwwerken

De Pieckepoort: weer in beeld

De Pieckepoort was ooit de mooiste poort van de stad. De nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein laat iets zien van de vroegere glorie.