bouwwerken

Eerste fase restauratie drakenfontein

De drakenfontein wordt gerestaureerd. Heel voorzichtig, stukje voor stukje, is het rijksmonument gedemonteerd. Alle onderdelen worden nu door specialisten en steenhouwers van Meesters In in Ameide zorgvuldig bekeken en waar nodig gerestaureerd. Het reinigen en restaureren duurt ongeveer 3 maanden. 

Onderdelen van de drakenfontein

De verschillende onderdelen van de drakenfontein liggen klaar om gereinigd en gerestaureerd te worden bij Meesters In.

Puzzelstukjes

De drakenfontein bestaat uit heel veel onderdelen. Om de fontein straks weer helemaal in elkaar te kunnen zetten zijn alle onderdelen voorzien van een zogenaamd ‘sleutellabel’. Zo weten we precies waar welk stukje hoort. Op de foto hieronder zie je zo’n sleutellabel. Daarnaast een voorbeeld van hoe ze vroeger de verschillende delen voorzagen van een merkteken.

Sleutellabel         Merkteken

Sleutellabel nu en vroeger.

         

Deel van de zuil met kruisconstructie.

Reinigen

Niet alle onderdelen van de fontein kunnen behouden blijven. De rand van het waterbassin van de fontein wordt vervangen. Deze verkeert in een te slechte staat om goed te kunnen restaureren. Deze rand was gemaakt van Euville, een Franse kalksteen. Deze steen heeft een grofkorrelige structuur en is opgebouwd uit onder andere crinoïden en stekels van zee-egels, die samengegroeid zijn. De nieuwe rand maken we van Portlandsteen. Dit is een witte zandhoudende kalksteen waar ook veel fossielen in zitten. De steen wordt in twee groeven gewonnen op het schiereiland Isle of Portland in het graafschap Dorset in Engeland. De steen is afgezet in het Jura. Deze steen lijkt op de Franse Euville, maar is beter bestand tegen ons weertype.

De rand van het waterbassin is nu gebruikt om een reinigingsproef op uit te voeren voor de rest van de fontein. Ook bekijken de steenhouwers of er nog stukjes uit het bassin bruikbaar zijn om andere delen van de fontein mee te repareren.De verschillende delen van het monument worden gereinigd met stoom. Om de juiste reinigingsmethode te bepalen zijn proeven gedaan. Daarbij is gekeken wat het effect is van verschillende temperaturen en een verschillende stoomdruk.

De groene aanslag op sommige delen van de fontein gaat er met stoom niet zomaar af. Deze koperaanslag wordt met een compres behandeld die, om uitdrogen te voorkomen, met folie wordt afgedekt. Na een week wordt dit verwijderd en kan de steen alsnog met stoom worden gereinigd.

          

Koperaanslag wordt met een compres behandeld.

Restaureren

Na het reinigen begint het restaureren. Delen van het monument die zijn  beschadigd worden ‘ingeboet’. Hierbij wordt het beschadigde deel van de steen verwijderd en vervangen door een ander stuk steen. Meesters In gebruikt hiervoor onder andere stukjes steen uit de rand van het waterbassin. Hierbij is het belangrijk dat de samenstelling van de steen, de vorm en de kleur overeenkomen met de oorspronkelijke steen. Op de foto zie je een stukje steen dat jaren geleden al is ingeboet.

Delen die niet kunnen worden ingeboet, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn, worden gerestaureerd met mortel. Een secuur werkje, maar onze drakenfontein is in goede handen.

Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij de restauratie van de fontein? Volg het project via www.denbosch.nl/bosschedraak.


Een 3D model van de Bossche Draak in 2019.

Ook interessant
bouwwerken

Het Bossche Kruithuis

Het Kruithuis aan de Citadellaan in ’s-Hertogenbosch is een bijzonder gebouw uit de zeventiende eeuw.