gebeurtenissen

Dolle Dinsdag in 's-Hertogenbosch

Op dinsdag 5 september 1944 zegt premier Gerbrandy in een radiotoespraak dat de geallieerden de Nederlandse grens hebben overschreden. Duitsers en collaborateurs raken in paniek. Zij vluchten massaal weg uit Nederland. Maar nog diezelfde dag wordt duidelijk dat er van een Duitse capitulatie geen sprake is.

Ook in 's-Hertogenbosch wemelt het van de geruchten. Bosschenaren gaan de straten op en kijken toe hoe de Duitsers op de vlucht slaan. Alles wat voor de geallieerden van belang kan zijn, wordt door de Duiters opgeblazen en in brand gestoken. In Duitse kantoren worden geheime papieren verbrand en ook de opslagplaatsen in de Bossche veemarkthallen worden in brand gestoken. Boven de gebouwen hangen zware rookwolken. Maar uiteindelijk vertraagd het terugtrekkende tempo van de Duitsers en houden ze halt om opnieuw te herstellen. Het nieuws over de geallieerde opmars in Nederland blijkt te voorbarig te zijn. 


Duitsers te paard op de terugtocht op Hinterhamereinde. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


In richting Graafseweg terugtrekkende Duitse legervrachtwagens. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Dolle Dinsdag: Een Duitse transportcolonne op het Nachtegaalslaantje staat onzichtbaar voor luchtaanvallen onder de bomen. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Documentenverbranding door Duitsers op de binnenplaats van De Groote Bossche van 1838, Hinthamereinde. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Gezicht op door de Duitse opgeblazen en nog brandende veemarkthallen. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Ook interessant

gebeurtenissen

Herdenken op het station

Dagelijks lopen honderden tot duizenden mensen langs twee oorlogsmonumenten in Den Bosch en Rosmalen, maar weinigen staan hier even stil.