gebeurtenissen

De laatste foto’s Stationsweg 9, 11 en 13

Het huidige Juridisch Loket op Stationsweg 9 is een opvallende verschijning. Het rechthoekige, witte, moderne gebouw wijkt sterk af van de 19de-eeuwse rode huizen die de rest van de straat vullen. Maar dit was niet altijd zo geweest.

De Stationsweg werd in de 19de eeuw aangelegd. De gebouwen aan deze straat zijn voor een groot deel ontworpen door de Belgische architect J.J. Dony.


Juridisch Loket in 2017.

Van Mierlo en Zoon

Midden jaren 1950 besloten vader Petrus Roverius van Mierlo en zijn zoon Jacobus Johannes van Mierlo om een nieuwe bank te openen in ’s-Hertogenbosch. Deze beide heren waren de oprichters van de van oorsprong Bredaase bank ‘Van Mierlo en Zoon’. Zij kozen Stationsweg 9 t/m 13 in ‘s-Hertogenbosch als een geschikte plek voor hun nieuwe bank.

Op nummer 9 was op dat moment het kantoor van Hasselman gevestigd. Op nummer 11 woonde de heer Manders, voorzitter van de Raad van Arbeid. De drie panden werden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van de architect Herman Kraaijvanger.

Laatste foto’s

Aan de overkant van de straat woonde in diezelfde periode op Stationsweg 12 de familie Van der Lugt. Vader W.M.A.M. van der Lugt was wat ze toen noemden zenuwarts in het Groot Ziekengasthuis. De familie keek uit op de woningen die plaats zouden gaan maken voor het nieuwe bankgebouw. Vader Van der Lugt maakte foto’s van het afbraak- en opbouwproces.

Deze foto’s werden in 2017 aan Erfgoed ’s-Hertogenbosch geschonken door zijn zoon. Het levert een collectie met uniek beeld op: de laatste foto’s van de originele panden Stationsweg 9, 11 en 13. De volledige collectie is te bekijken in de beeldbank van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Zoeken op: "W.M.A.M. van der Lugt".

Meer over

bouwwerken

Ook interessant

bouwwerken

Een labyrint op De Pettelaar

Op landgoed De Pettelaar lag ooit een labyrint. Nu voor het blote oog onzichtbaar maar wel te zien op satellietbeelden. Hoe zit dat?