bouwwerken

De Gruyter Fabriek Veemarktkade

Dit complex aan de Veemarktkade 8 vormt een herinnering aan het bekende Bossche levensmiddelenbedrijf De Gruyter. Sinds 1934 vond een groot deel van de productie plaats in deze fabriek.


Hoofdgebouw en hoofdpoort van de fabriek van P.de Gruyter & Zn. Datering onbekend. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Het de Gruyter-complex bestaat uit een vijftal bouwdelen uit de periode 1934-1964, grotendeels naar ontwerp van 'huisarchitect' T.P. Wilschut. Twee productiehallen onder platte betondaken en een machinehal met zadeldak op stalen vakwerkspanten dateren uit 1934-1936. De hallen zijn verder uitgevoerd als betonskelet met bakstenen gevels. Uit de naoorlogse periode dateren de productiehal (1949-1950), het magazijngebouw (1953, uitgebreid in 1964) en de kantoor- en directievleugel (1955).


Verpakkingsafdeling suikerwerk, 1951. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


 Elisabeth Maria Gloudemans in het proeflokaal in de koffiebranderij. Datering onbekend. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Straat vormmachines voor koekjes en biscuits, 1937. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Proeflokaal in de koffiebranderij. Datering onbekend. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Einde werktijd in de fabriek, 1953. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Wandschildering in de nieuwe kantine, 1951. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

In 2014 is in de voormalige meisjeskantine van het bedrijf een muurschildering teruggevonden. Het tweeluik verbeeldt 'de vier jaargetijden' en is waarschijnlijk gemaakt door de bekende illustrator Eppo Doeve.


Gevonden muurschildering in de meisjeskantine, 2014. (Bron: degruyterfabriek.nl)

Momenteel is het complex met respect voor de oorspronkelijke architectuur aangepast als vestigingsplaats voor nieuwe, innovatieve bedrijven.


De Gruyter Fabriek, 2015.

Ook interessant

bouwwerken
/>

Willem II Fabriek

Deze fabriek aan de Boschveldweg 471 is in 1898 gebouwd naar ontwerp van P.Th. Stornebrink en W.G. Welsing.