Werkzaamheden restauratie stadhuisgevel

De afdeling Maatschappelijk Vastgoed van gemeente 's-Hertogenbosch is in 2023 gestart met een grote opknapbeurt van het stadhuis. We hebben de 350 jaar oude gevel gereinigd en gerestaureerd. Aannemersbedrijf Nico de Bont en schildersbedrijf Van Dijk hebben de werkzaamheden uitgevoerd en deze zijn eind april 2024 afgerond.

Steigers stadhuis

Reinigen en schilderen

Het reinigen van de stadhuisgevel is in de jaren 1970 voor het laatst gebeurd. We hebben het groot onderhoud in één keer aangepakt: nu de steigers er toch stonden, konden we ook de rest van het houtwerk aan de buitenzijde schilderen.

Restaureren

Restauratie van de oude zandstenen gevel was hard nodig. Op een aantal plekken was deze aangetast of beschadigd, bijvoorbeeld door vorstschade, roest van de verankering en slecht uitgevoerde reparaties in het verleden. Met de restauratie van de stadhuisgevel is de geschiedenis weer zichtbaar gemaakt.

Het uitgangspunt van het herstelplan was dat de geschiedenis van de gevel weer spreekt. Kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, die met te harde cement waren dichtgesmeerd, zijn nu bijvoorbeeld weer te zien.

Meer info