Werkzaamheden restauratie stadhuisgevel

De Gemeente 's-Hertogenbosch is gestart met een grote opknapbeurt van het stadhuis. We reinigen en restaureren de 350 jaar oude gevel. Aannemersbedrijf Nico de Bont voert de werkzaamheden uit. We verwachten in april 2024 klaar te zijn.

Steigers stadhuis

Testen

Sinds begin september 2023 is de gevel van het stadhuis steeds minder zichtbaar. Na de bouw van de steigers, voeren we een aantal testen uit. Begin oktober 2023 start de daadwerkelijke reiniging en restauratie.

Reinigen en schilderen

Het reinigen van de stadhuisgevel is in de jaren 1970 voor het laatst gebeurd. We pakken het groot onderhoud in één keer aan: nu de steigers er toch staan, kunnen we ook de rest van het houtwerk aan de buitenzijde schilderen, wat we dus ook gaan laten doen.

Restaureren

Restauratie van de oude zandstenen gevel is hard nodig. Op een aantal plekken is deze aangetast of beschadigd, bijvoorbeeld door vorstschade, roest en slecht uitgevoerde reparaties in het verleden. Met de restauratie van de stadhuisgevel maken we de geschiedenis weer zichtbaar.

Het uitgangspunt van het herstelplan is dat de geschiedenis van de gevel weer spreekt. Kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, die nu met te harde cement zijn dichtgesmeerd, zijn bijvoorbeeld na de restauratie weer te zien.

Meer info