Groen licht voor restauratie stadhuisgevel ’s-Hertogenbosch

De restauratie van het Bossche stadhuisgevel kan van start. De 350 jaar oude gevel is nu een storend lappendeken door honderden reparaties, reinigingen en vervuiling. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de plannen voor restauratie en reiniging. 

Stadhuis Den Bosch
Stadhuis in 2022

Schade

Op een groot aantal plekken is de zandstenen gevel aangetast of beschadigd, bijvoorbeeld door vorstschade, roest en slecht uitgevoerde reparaties in het verleden. Zo is de schade na de inslag van een brisantgranaat tijdens de bevrijding in 1944 grotendeels provisorisch en technisch slecht hersteld.

Schadeopname van het Stadhuis
Schadeopname van het stadhuis

Een nog groter probleem zijn de roestende ankers in het natuursteen die de gevel kapot drukken, met alle gevolgen van dien. Alle schade is in kaart gebracht door de gespecialiseerde architect Erik-Jan Brans. Hij heeft een 3D-scan gebruikt die is gemaakt door Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Hiermee is een herstelplan gemaakt.

Geschiedenis weer zichtbaar

Het uitgangspunt van het herstelplan is dat de geschiedenis van de gevel weer spreekt. Kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, die nu met te harde cement zijn dichtgesmeerd, zijn bijvoorbeeld na de restauratie weer te zien.

Proefreiniging

Het is noodzakelijk om de gevel schoon te maken. Anders is technisch herstel van de zandstenen gevel niet mogelijk. Om die reden zijn vier verschillende reinigingsmethodes uitgeprobeerd. De gekozen methode reinigt de zandsteen goed, zonder dat deze de huid van de scheen beschadigt.

Stadhuisgevel WOII-schade
Oorlogsschade aan de voorgevel van het stadhuis. Bekijk in Beeldbank Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Resultaat van de reinigingsproef
Bestuderen van de reinigingsproef in 2021

De reiniging zal de kleurverschillen eerst groter maken. Door de verstoringen met de zogenaamde airbrushmethode per natuursteenblok bij te kleuren, wordt alles rustiger van kleur. Zo  voorkomen we dat de stadhuisgevel in een nog storender lappendeken verandert.

Planning

De restauratie van de gevel start eind augustus 2023.

Meer info