Werkzaamheden Groot Tuighuis

’s-Hertogenbosch krijgt een modern erfgoedcentrum in de binnenstad. In het voorjaar van 2022 is de verbouwing van het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat gestart. Hiermee krijgt Erfgoed ’s-Hertogenbosch een centraal onderkomen. Alle medewerkers die tot voor kort in het pand werkten zijn tijdelijk verhuisd naar andere gemeentelijke locaties in de stad.

Op deze pagina lees je wat er de komende maanden gaat gebeuren in en rond het Groot Tuighuis.

Interieur van het Groot Tuighuis
Interieur van het Groot Tuighuis voor de verbouwing

Bouwteam

Eind december 2021 is de bouwteamovereenkomst ondertekend. Hiermee is het bouwteam compleet. 

VB Erfgoed & Architectuur maakte het ontwerp voor het erfgoedcentrum. Zij zijn gespecialiseerd in de restauratie en herontwikkeling van erfgoed. Samen met aannemingsbedrijf Nico de Bont, elektrotechnisch bureau Welvaarts en Immens installatietechniek wordt het definitieve ontwerp verder technisch uitgewerkt. Bureau Podium maakte het ontwerp voor de publieksinrichting. Naast het bouwteam gaan ook zij de komende maanden verder met het uitwerken van dit ontwerp.

Planning

In april 2022 is het pand leeg gemaakt. Eind mei is door aannemer Nico de Bont het bouwterrein ingericht. 

De werkzaamheden aan het Groot Tuighuis vinden vanaf juni voornamelijk aan de binnenzijde van het gebouw plaats. In eerste instantie is voorzichtig de oude tegelvloer verwijderd op de begane grond, zodat daarna archeologisch onderzoek kon worden verricht. Verder wordt de thermische schil van het gebouw verbeterd en worden delen van het pand hersteld. Ook de installaties worden grotendeels vernieuwd en verduurzaamd.

De totale verbouwing en renovatie duurt ongeveer een jaar. Naar verwachting opent het vernieuwde Groot Tuighuis in oktober 2023.

Leeg Groot Tuighuis
Het Groot Tuighuis is helemaal leeg gemaakt voor de verbouwing, voorjaar 2022.

Groene bouwplaats

Rondom het monumentale gebouw staan duurzame bouwhekken. Aannemer Nico de Bont heeft de houten bouwhekken met plantenbakken geplaatst als proef. Zo maken we de uitstraling van de bouwplaats groener én dragen we met dit project ook een steentje bij aan een duurzaam arbeidsproces. Van het maken van de hekken tot en met het onderhoud werken namelijk mensen mee die (re-)integreren op de arbeidsmarkt.

Groene bouwhekken
Groene bouwhekken