Bastionder

Vlakbij het centrum van ’s-Hertogenbosch bevindt zich het Bastion Oranje. Dit is het laatste bastion dat aan de vesting werd toegevoegd. Nu komt de geschiedenis hier weer tot leven.

In het Bastionder krijgt u een rondleiding met uitleg over de krijgsgeschiedenis van ‘s-Hertogenbosch en over de vestingwerken. Ontdek de 500 jaar oude stadsmuren met schietgaten en ervaar het spectaculaire uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek. Er is een videopresentatie over het beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik en uitleg over het imposante kanon de Boze Griet. Een bijzondere plek voor jong en oud.

Het bouwwerk kijkt uit over het prachtige natuurgebied het Bossche Broek. In het voorjaar is het hier genieten van de duizenden krokussen en in de zomer kan lekker worden gepicknickt onder de monumentale bomen.

Praktische informatie

Openingstijden

Van 1 april t/m 31 oktober:
Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur.

Van 1 november t/m 15 december:
Zaterdag en zondag van 13:00 tot 15:00 uur.

Van 16 december t/m 31 maart
Gesloten

Bezoek op afspraak

Buiten de openingstijden is een bezoek op afspraak ook mogelijk. Vraag naar de beschikbaarheid via: erfgoed@s-hertogenbosch.nl of tel: + 31 (0)73 615 5295

Kosten

Gratis

Locatie

Bastion Oranje 1
5211 JE 's-Hertogenbosch

Toegankelijkheid

Het Bastionder is alleen bereikbaar via een trap. Er is een traplift aanwezig

Reserveringen

Wilt u trouwen in het Bastionder? Of een lezing of workshop organiseren? Dit bijzondere ondergrondse gebouw is een prachtig decor voor onder meer een intieme ceremonie of receptie voor gezelschappen tot 50 personen.

Neem voor meer informatie en voor het bespreken van de mogelijkheden contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl

Expeditie Moerasdraak

Ben je op zoek naar een actief en leerzaam schoolreisje in Bossche Broek? Ga vanuit het Bastionder op ontdekkingstocht in de moerassen rond 's-Hertogenbosch. Leuk voor groep 5 en 6 van de basisschool.

Expeditie Moerasdraak bestaat uit een lesdeel en een buitendeel. De kinderen maken een dag mee uit het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629, vol spionage en actie. De klas wordt op school verdeeld in 2 groepen: de Bosschenaren en de Staatsen. Elke groep wordt begeleid door 2 ‘adjudanten’ (moerasgidsen). Kijk voor meer informatie op de website van Staatsbosbeheer.

Zie ook