Zeer zeldzame interieurs Bossche stadhuis toe aan restauratie

De zeer zeldzame interieurs van het stadhuis in 's-Hertogenbosch zijn aan restauratie toe. Dat blijkt uit onderzoek door experts naar onder andere de plafonds en het behang. Inmiddels is Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) geselecteerd om de restauratie uit te voeren. Gemeente 's-Hertogenbosch ondertekende 21 december de overeenkomst met SRAL. De eerste werkzaamheden starten eind januari. De complete restauratie gaat ongeveer vijf jaar duren. 

Plafond stadhuis
Onderzoek naar het houten plafond in de burgemeesterkamer

Zeldzame interieurs  

“Het is heel bijzonder dat in het Bossche stadhuis zoveel zeldzame interieurs uit verschillende periodes bewaard zijn gebleven”, benadrukt bouwhistoricus Ronald Glaudemans van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. “Van een 17e-eeuws plafond in de raadzaal en 18e-eeuws goudleerbehang in de trouwzaal tot 19e-eeuwse plafondschilderingen in de burgemeesterskamer.” 

Onderzoek naar gobelin
Onderzoek naar gobelin (wandtapijt) in raadzaal

Onderzoek plafond
Expert onderzoekt plafond in raadzaal  ​

Onderzoek 

Over de conditie van de interieurs bestonden zorgen. Daarom heeft de Gemeente ’s-Hertogenbosch SRAL in de zomer van 2022 opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de interieurs.  

In het stadhuis is onder andere onderzoek gedaan naar het zeldzame behang in de goudleerkamers. Ook het houten plafond en de tapijten in de raadzaal zijn onderzocht. Net als het plafond in de burgemeesterskamer en de wandschilderingen van Antoon Derkinderen in de hal van het stadhuis. Daaruit bleek dat restauratie aan te bevelen is om de zeldzame interieurs te behouden voor de toekomst. 

Meer info