Programma 75 jaar vrijheid ’s-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch maakt zich op voor 75 jaar vrijheid. Dat herdenken en vieren wij. Het programma is in hoofdlijnen klaar. Het is opgesteld door alle kernen, Geffen en de stad ’s-Hertogenbosch. Ook Erfgoed 's-Hertogenbosch is bij verschillende activiteiten betrokken.

Het programma sluit zo goed mogelijk aan bij de Bevrijdingsdagen in 1944 door de 53rd Welsh Divisie. De aftrap is in Vinkel (zondag 20 oktober), daarna in Geffen (maandag 21 oktober), Nuland (dinsdag 22 oktober), Rosmalen (woensdag 23 oktober) en ’s-Hertogenbosch, gecombineerd met Empel en Engelen/Bokhoven (donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober).

Wales

Het programma is gericht op onze gasten uit Wales. De nog enkele bevrijders van ’s-Hertogenbosch zijn al uitgenodigd om de herdenkingsdagen te bezoeken. De band tussen ’s-Hertogenbosch en Wales komt voort uit de bevrijding van de stad en zijn omgeving, waar de 53rd Welsh Divisie als eenheid eind oktober 1944 de opdracht kreeg dit gebied te ontzetten van de vijandelijke troepen.

Expositie Erfgoed 's-Hertogenbosch

Ook Erfgoed 's-Hertogenbosch neemt deel aan verschillende activiteiten. Vanaf september tot en met december 2019 organiseert Erfgoed 's-Hertogenbosch een bescheiden tentoonstelling met topstukken uit de eigen collectie. De expositie is te bezichtigen op locatie Stadsarchief en wordt deels georganiseerd met Museum Slager. Ook via de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch besteden we uitgebreid aandacht aan de herdenking. Zo gaan we verder met het beschikbaar stellen van bronnenmateriaal over de Tweede Wereldoorlog.

Doe mee

Er ligt nog geen definitief programma. We willen de inwoners meenemen op weg naar 75 jaar vrijheid. Heb je ideeën of voorstellen? Of wil je aansluiten bij een onderdeel op het programma? Organisaties, verenigingen en inwoners worden daarvoor van harte uitgenodigd. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling kabinetszaken via dit mailformulier.

Bekijk het voorlopige programma (pdf)