Tentoonstelling over Sinti en Roma in het Groot Tuighuis

Van 15 tot en met 25 oktober is in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 de bijzondere expositie ‘O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen’ te zien. Een tentoonstelling over de tradities, de vervolging en het leven van Sinti en Roma in ons land. De toegang is gratis.

De geschiedenis en hedendaagse situatie van Sinti en Roma is voor veel mensen in ons land onbekend. Stichting O Lungo Drom (“De Lange Weg”, in het Romanes) beoogt een indruk te geven van de tradities, de vervolging en allerhande voorbeelden uit het leven van Sinti en Roma, zowel in woord als in beeld. Een zwarte bladzijde vormt de Tweede Wereldoorlog met razzia’s, deportaties en systematische vernietiging in de concentratiekampen. De tentoonstelling biedt kennis en informatie met unieke foto’s en teksten.

Presentatie van plaquette

De gemeente ’s-Hertogenbosch herdenkt en viert dit jaar 75 jaar vrijheid. De afgelopen jaren zijn in ’s-Hertogenbosch de verschillende slachtoffergroepen van de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Na studie moeten we nu helaas vaststellen dat 13 Sinti en Roma die destijds in ’s-Hertogenbosch verbleven, vervolgd en uiteindelijk vermoord zijn. Voor hen is een namenplaquette gerealiseerd. Deze plaquette wordt tegelijk met de bijzondere expositie ‘O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen’ gepresenteerd.

Openingstijden en locatie

De tentoonstelling is te zien vanaf dinsdag 15 tot en met vrijdag 25 oktober. Locatie: Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4, ’s-Hertogenbosch. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Meer exposities bij Erfgoed 's-Hertogenbosch

Op locatie Stadsarchief (Bloemenkamp 50) is van dinsdag 15 oktober tot en met donderdag 19 december de expositie “De papieren oorlog” te zien. Meer informatie: Expositie met archiefstukken uit Tweede Wereldoorlog.

Zie ook

Op dinsdag 16 mei 1944 vond op bevel van de Duitse bezetter in het hele land een razzia (klopjacht) plaats tegen de Sinti- en Romagemeenschap. Ook in ’s-Hertogenbosch zijn mensen opgepakt. Lees het verhaal: Landelijke razzia Roma en Sinti op 16 mei 1944 .