Schuilkelders uit de Koude Oorlog

Verborgen onder pleinen, parkeergarages en openbare gebouwen zitten in 's-Hertogenbosch nog steeds bunkers en schuilkelders uit de Koude Oorlog verscholen. Jarenlang waren de exacte locaties strikt geheim voor buitenstaanders. Erfgoed 's-Hertogenbosch brengt de schuilkelders voor het eerst in kaart tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Betreed online de schuilplaatsen uit de Koude Oorlog!

Bezoek de bunker onder het Provinciehuis

Het Provinciehuis van Noord-Brabant vormt met zijn eigenwijze vormgeving een niet te missen baken in het Bossche landschap. Uit niets blijkt dat er onder dat markante gebouw nog een grote atoomvrije schuilkelder te vinden is. In de volksmond staat deze kelder beter bekend als “de Bunker”. 

Bezoek de bunker virtueel

Massaal schuilen in de stad

Kort na de Tweede Wereldoorlog was de angst voor nieuw geweld zo groot dat overal in Nederland de bouw begon van nieuwe schuilkelders. In ’s-Hertogenbosch lag rond 1960 een plan klaar.

Lees meer over de bouw van schuilkelders

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden erfgoedinstellingen, musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht middels talloze uiteenlopende activiteiten. Het thema is in 2020 Oost/West. Benieuwd naar het landelijke programma?

Agenda Maand van de Geschiedenis