Fietsroute Linie 1629

Fiets (of wandel) langs de oude linie van 1629 en ontdek de historie van het Beleg van 's-Hertogenbosch. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.

De fietsroute Linie 1629 volgt de restanten van de aangelegde vestingwerken en voert je langs de meest belangrijke plekken van het Beleg van 's-Hertogenbosch. Ontdek de belangrijke militaire werken uit de Tachtigjarige Oorlog en geniet van de mooie natuur en vergezichten. Gedurende de route zijn voldoende gezellige horecapunten met terras om even te ontspannen en te genieten van een hapje en een drankje. Een prachtige afwisselende route van 49 kilometer door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught.

Langs de gehele route zijn speciale borden geplaatst met 'Linie 1629’. De route is op elk gewenst punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om de stad heen. De fietsroute van Linie 1629 heeft twee varianten: de hoofdroute gaat via Kasteel Maurick in Vught. Ook kun je kiezen om via natuurgebied het Bossche Broek te fietsen. Beide varianten zijn via de routeborden te volgen.

De Linie 1629 route app

Ontdek het verhaal over het Beleg van ’s-Hertogenbosch met de gratis AR/VR route app!

De route app van Linie 1629 neemt je mee in een reis naar het Beleg van ’s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Via de camera op je telefoon kun je twee oorlogscorrespondenten uit de 17e eeuw laten verschijnen in Augmented Reality (AR). Deze gidsen maakten het beleg zelf mee en vertellen je over de spannende historische gebeurtenissen. Dat doen zij vanuit het perspectief van de Republiek én de Spaanse Nederlanden.

Op een aantal punten langs de route zijn 360-graden panorama’s te bekijken. Hier kun je in Virtual Reality (VR) zien hoe de oude belegeringswerken er uit zagen. Ook geeft deze app je interessante achtergrondinformatie met wist-je-datjes, kaartmateriaal, afbeeldingen en zelfs originele krantenberichten uit 1629!

Download de gratis app

We adviseren om de app te downloaden via een wifi-netwerk. Minimale specificaties smartphone: vanaf iOS iPhone 6s. Op iPhone X & XS draait de app het beste. Voor Android zie de volledige lijst met ondersteuning voor Augmented Reality.

Heb je een iPhone?

Heb je een Android smartphone?

Gebruik de bovenstaande verwijzingen naar de app store van Apple of Google of zoek in de app store naar: Linie 1629.

Het Beleg van 's-Hertogenbosch

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) maakten de Nederlanden zich los van het Spaanse Rijk. Eén van de beroemdste feiten uit deze strijd is de inname van 's-Hertogenbosch in 1629. Het Staatse leger onder leiding van Frederik Hendrik, prins van Oranje, belegerde toen bij verrassing deze 'Spaanse' stad.

In het voorjaar van 1629 sloeg prins Frederik Hendrik zijn kamp op buiten de stadsmuren van 's-Hertogenbosch. Hij liet in enkele weken tijd om de stad twee dijken aanleggen van bijna twee meter hoogte. De buitenste was gericht op aanvallen van buitenaf; de binnenste diende voor aanvallen richting stad. Er begon een lange belegering van vijf maanden waarbij 's-Hertogenbosch onophoudelijk werd bestookt, tot er een bres werd geslagen in een bolwerk en de positie van de stad onhoudbaar werd. Op 14 september 1629 moest het Bossche garnizoen de strijd opgeven. De stad kwam onder het gezag van de Nederlandse Republiek.

Bekijk Linie 1629 op de kaart

Meer weten over de route en het Beleg van 's-Hertogenbosch? Neem dan ook een kijkje op: www.s-hertogenboschopdekaart.nl/linie1629

Kaarten en gidsen 

Voor deze fietsroute is ook een dubbelzijdig bedrukte fietskaart en zelfs een fietsgids beschikbaar. De fietskaart laat de route van Linie 1629 en de fietsknooppunten zien. De achterkant van de kaart zit vol interessante informatie en mooie foto’s over 17 vertelpunten langs de route. De fietskaart is te koop bij de VVV’s in de regio, diverse ondernemers en te bestellen via de website van VisitBrabant.

De fietsgids bestaat uit maar liefst 64 pagina's boordevol informatie en foto's over het Beleg van Den Bosch. Ook de gids is te koop bij diverse VVV's en ondernemers in de regio of te bestellen via de website van de Paadjesmakers.

Deze fietsroute van Linie 1629 is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught en Stichting De Groene Vesting. Onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Het is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland.