75 jaar bevrijding

’s-Hertogenbosch maakt zich op voor 75 jaar vrijheid, in oktober 2019. Ruim een week – van donderdag 17 oktober tot en met zondag 27 oktober - zullen we de strijd om de vrijheid herdenken en onze vrijheid vieren. Het programma is gerealiseerd door alle kernen, Geffen en de stad ’s-Hertogenbosch. Ook Erfgoed 's-Hertogenbosch is bij verschillende activiteiten betrokken.

Het programma sluit zo goed mogelijk aan bij de Bevrijdingsdagen in 1944 door de 53rd Welsh Divisie. Eerst is er een opwarmer op 17 oktober in 's-Hertogenbosch. Op deze dag staan persoonlijke verhalen centraal, gelardeerd met muziek en beeld. De aftrap is vervolgens in Vinkel (zondag 20 oktober), daarna in Geffen (maandag 21 oktober), Nuland (dinsdag 22 oktober), Rosmalen (woensdag 23 oktober) en ’s-Hertogenbosch, gecombineerd met Empel en Engelen/Bokhoven (donderdag 24 tot en met zondag 27 oktober). Ook Erfgoed 's-Hertogenbosch neemt deel aan verschillende activiteiten.

Expositie Erfgoed 's-Hertogenbosch

In oktober organiseert Erfgoed 's-Hertogenbosch de bescheiden tentoonstelling 'De papieren oorlog' met topstukken uit de eigen collectie. De expositie is te bezichtigen op locatie Stadsarchief.

Op locatie Groot Tuighuis is de expositie te zien van ‘O Lungo Drom, Sinti en Roma door de eeuwen heen’. Dit is een reizende tentoonstelling in woord en beeld en geeft een indringende kijk in het leven van Sinti en Roma, en accentueert het zware leven van de Sinti en Roma-gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. 

's-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog

Ook via de website van Erfgoed 's-Hertogenbosch besteden we uitgebreid aandacht aan de herdenking. Zo gaan we verder met het beschikbaar stellen van bronnenmateriaal over de Tweede Wereldoorlog. Kijk op: www.erfgoedshertogenbosch.nl/wo2

Meer informatie

Voor meer informatie:  www.denbosch.nl/75jaarbevrijding