bouwwerken

Willem II Fabriek

Deze fabriek aan de Boschveldweg 471 is in 1898 gebouwd naar ontwerp van P.Th. Stornebrink en W.G. Welsing. In 1908 kreeg het gebouw nog een aantal uitbreidingen. De van oorsprong Bossche sigarenfabrikanten Goulmy en Baar verhuisden in 1893 kort na de oprichting van hun bedrijf in Amsterdam terug naar 's-Hertogenbosch, waar in die tijd sprake was van een bloeiende sigarenindustrie. In de jaren 30 werd de fabriek eigendom van de Valkenswaardse sigarenfabrikant Willem II. 


De Koninklijke Nederlandse sigarenfabrieken Eugene Goulmy & Baar op de hoek met de Boschdijkstraat. Datering onbekend. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

De fabriek werd aan de buitenzijde markant vormgegeven als een bakstenen kasteel met kantelen en traptoren en was inpandig voor die tijd efficiënt en uiterst modern ingericht met een centraal verwarmingssysteem, ventilatiesysteem en stofafzuiging. In de in 1908 toegevoegde zuidelijke vleugels bevonden zich zeer moderne waslokalen, wc's en een schaftlokaal.


De fabriekshal. Datering onbekend. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


De fabrieksruimte van de Sigarenfabriek Goulmy en Baar rond 1910. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

In constructief opzicht zijn de technische ontwikkelingen uit de bouwperioden afleesbaar. Het deel uit 1889 heeft gewalste stalen kolommen, vakwerk onderslagliggers en stalen vloerbalken met bakstenen troggewelfjes. De nieuwbouw uit 1908 is uitgevoerd als betonskelet, in combinatie met traditionele bakstenen gevels als in het 19e-eeuwse deel van de fabriek.


Machinale sigarenfabricage in 1938. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


De Willem II Fabriek in 2016.

Ook interessant