bouwwerken

Virtuele tour: Sint-Cathrien 's-Hertogenbosch

De Sint-Cathrien of Kruiskerk is gebouwd tussen 1533-1542. Opmerkelijk is de koepel die doet denken aan een Byzantijnse kapel. Bezoek de Sint-Cathrien en ontdek de bijzondere details van dit monument via de virtuele tour.

Virtuele tour

Oorspronkelijk stond op de plek van de Sint-Cathrien de kapel van het Kruisbroedersklooster: de Kruiskerk. Hiervan is de gotische koorpartij boven de Binnendieze nog behouden gebleven. Het is tot voor zover bekend de enige plek in Europa waar je onder een kerk door kunt varen. 

In 1569 is de kapel ook een parochiekerk geworden. Voor dit doel is de kerk in 1601 vergroot met een schip en zijbeuk. Na 1629 kwam de kerk ten dienste van de Gereformeerde Gemeente. Het klooster van de Kruisbroeders werd toen een militaire gevangenis. Na 1794 is de kerk gebruikt als paardenstal en broodbakkerij, maar in 1809 kreeg het weer de functie van kerk voor het garnizoen.

Kruiskerk
De gotische Kruiskerk

In 1810 is de kerk op last van keizer Napoleon teruggegeven aan de R.K. parochie. Naar plannen van Jos de Kroon (architect) is de kerk vergroot met twee kruisarmen. Daar bleef het niet bij. Opnieuw in 1916-1917 heeft de architect Jan Stuyt dit monument aanmerkelijk verbouwd tot een neonbyzantijnse centraalbouw, inwendig afgedekt met een opmerkelijke koepel van gewapend beton, beschilderd door Jan Oosterman met het thema van de Bergrede.

In de kerk hange diverse belangrijke schilderijen, waaronder een aantal die in de 19e eeuw zijn verworven van de abdij van Averbode. De kerk en het voormalige pastorie- en sacristiegebouw, waarvan de mooi renaissance-krulgevel uit 1619 door bouwhistorisch onderzoek is teruggevonden onder de pleisterlagen, is uitwendig gerestaureerd in 1996-1987. Twee jaar later is ook het interieur hersteld.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant