bouwwerken

Virtuele tour: Jheronimus Bosch Art Center 's-Hertogenbosch

Deze herbestemde katholieke kerk straalt een Byzantijnse sfeer uit. Bezoek het Jheronimus Bosch Art Center en ontdek de bijzondere details van dit monument via de virtuele tour.

Virtuele tour

De Sint-Jacobskerk, gelegen aan de Hinthamerstraat, heeft zijn functie als parochiekerk in 2002 beëindigd. Het was de vierde kerk in die deze naam in de stad droeg: de eerste Sint- Jacobskerk was het middeleeuwse kerkgebouw aan de Bethaniëstraat (nu het Groot Tuighuis). Het kerkgebouw aan de Hinthamerstraat is ontstaan uit een 17e en 18e- eeuwse schuilkerk, die was gelegen op een achtererf van een huis aan de Hinthamerstraat. Het huidige plein voor de kerk is pas aangelegd in de vorige eeuw.

In de Franse tijd is de schuilkerk vervangen door een classicistische nieuwbouw. In 1906-1907 moesten deze gebouwen ook weer plaatsmaken voor het huidige kerkgebouw naar ontwerp van J.Th. Cuypers en J. Stuyt. Het monument is gebouwd een voor die tijd vernieuwende vorm, geïnspireerd op de Byzantijnse kerkelijke architectuur: een driebeukige kruisbasiliek op basis van het gelijkarmige Grieks Kruis. De koepel is voorzien van fresco’s van de Belgische kunstenaar Georges de Geetere.

Momenteel is in het gebouw het Jheronimus Bosch Art Center gevestigd met een permanente tentoonstelling over het leven en werk van de beroemdste Bosschenaar.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant