bouwwerken

Virtuele tour: Huis De Wereld 's-Hertogenbosch

Dit herenhuis is gebouwd in 1774 en nu de thuishaven van de herensociëteiten Amicitia en De Zwarte Arend. Bezoek Huis De Wereld en ontdek de bijzondere details van dit monument via de virtuele tour.

Virtuele tour

Huis De Wereld is ontworpen door de Bossche Stadsarchitect Willem Hubert voor Anthonievan Hanswyck, advocaat en Hoog- en Laagschout van de Stad en Meijerij. Het pand aan de Peperstraat vormt de perfecte ambiance voor de sociëteiten Amicitia en De Zwarte Arend. 

Voor oorsprong zijn dit twee sociëteiten uit de 18e eeuw. Ze zijn ontstaan tijdens de Verlichting op initiatief van welgestelde, politiekbewuste burgers. Dit waren de Orangistische Groote Sociëteit, gevestigd in het pand de Zwarte Arend aan de Markt en de aristocratische, patriottische sociëteit Amicitia, tevens gehuisvest in een pand aan de Markt op de linkerhoek van de Kolperstraat. Inmiddels zijn Amicitia en De Zwarte Arend gefuseerd tot één sociëteit en nu gehuisvest in het herenhuis De Wereld.

Aan de buitenzijde is het monument een voorbeeld van de sobere klassieke bouwtrant van Lodewijk XVI. De huidige empire vensterindeling is van omstreeks 1800. Het interieur is uitgevoerd met toepassing van Louis XVI-ornamentiek in het stucwerk van de gang en trappenhuis. In de tuin achter het huis bevindt zich een 19e eeuws koetshuis, aan de rechterzijde is in dezelfde periode een klassieke hardstenen zuilen-pilastergalerij (stoa) opgericht.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant