bouwwerken

Sint Antoniuskapel

Deze kapel werd in 1491 gebouwd vermoedelijk in opdracht van de Broederschap van de H.Antonius Abt.

3D reconstructie van Sint Antioniuskapel rond 1500

Na tijdens de beeldenstorm van 1566 te zijn vernield herstelde de broederschap het gebouw. In 1629, na de verovering van de stad, onttrok men de kapel aan de eredienst en raakte ze langzamerhand in verval. Uiteindelijk bleef alleen de voorgevel overeind. In 1752 werd het oorspronkelijke torentje vervangen. Daarin hing men twee klokken van de voormalige Sint Jacobskerk, o.a. een klok uit 1574 van de hand van Adriaan Steylaert uit Mechelen. 


Pentekening van F. Hupsch, 1840. De Sint Antoniuskapel met daarvoor een pomp. De pomp werd in 1780 gebouwd. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Straatbeeld met centraal voorgevel Sint Antoniuskapel. Voor de gevelwand links tramrails. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

In de jaren vijftig bouwde men er, als onderdeel van het erachter gelegen bejaardenhuis, weer een kapelruimte tegenaan. Ook deze is inmiddels verdwenen. De beelden in de gevel, de H. Maagd, St. Anthonius Abt, St. Genoveva ende H. Maria Magdalena, zijn van de hand van de Bossche beeldhouwer Hendrik van der Geld en dateren uit 1913.


De gevel van de Sint Antoniuskapel in 2016.

Meer over

3D bouwwerken religie

Ook interessant

bouwwerken

Geertruikerk

Op het terrein tussen De Kloostersgang en het Geertruikerkhof bevond zich aan de Orthenstraat het Geertruiklooster.

bouwwerken

Bethanieklooster

Vanaf de 15e eeuw stond aan de huidige Bethaniestraat een klooster en kerk van de zusters van Bethanië van de orde van Sint Augustinus.