gebeurtenissen

Mobilisatie 1939

Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt.

In de maanden na de mobilisatie plaatst het Nederlandse leger soldaten door het hele land en begint het met het voorbereiden van de verdediging. Stellingen worden verstevigd en soldaten worden getraind. De mobilisatie was ook voor 's-Hertogenbosch een ingrijpende gebeurtenis.


Belangstelling voor het mobilisatiebevel voor leger en vloot op de Markt, 28 augustus 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Nieuwsgierigen bekijken het mobilisatiebevel in de Kerkstraat, 28 augustus 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch


Gemobiliseerde militairen op een verzamelpunt aan de Koninginnenlaan, 29 augustus 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch


Verzamelpunt van voor het leger gevorderde paarden met op de achtergrond de spoorlijn 's-Hertogenbosch - Utrecht en de torens van de Sint Leonarduskerk, 29 augustus 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch


Militairen bij het halen van rantsoenen op de Parade, 28 september 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Generaal I.H.Reijnders, commandant van het veldleger bij de inspectie van de militairen op de Parade, 3 oktober 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Soldaat op wacht bij de Boschveldweg met naast hem een kind dat soldaatje speelt, 4 september 1939. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Ook interessant

personen

Erelijst oorlogsslachtoffers gemeente ’s-Hertogenbosch

Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het een zin die naoorlogse generaties kunnen dromen: We gedenken alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of elders in de wereld zijn omgekomen.