gebeurtenissen

Koningin Wilhelmina bezoekt 's-Hertogenbosch

Op 20 maart 1945 maakte de uit Engeland teruggekeerde koningin Wilhelmina een tocht door het bevrijde zuiden van het land. Boven de grote rivieren was Nederland nog bezet door de Duitsers. Op die dag deed zij ook het zwaar gehavende ’s-Hertogenbosch aan, en werd zij verwelkomd door een uitzinnige volksmenigte op de Markt.

Op het kapotte bordes van het stadhuis werd de vorstin begroet door waarnemend burgemeester Mr. H. Loeff. Die wilde het gemeentebestuur aan haar voorstellen maar de koningin maakte duidelijk enkel voor de werkers van de illegaliteit te komen. Na met hen gesprekken gevoerd te hebben vertrok zij zonder afscheid van het gemeentebestuur te nemen. Ze reed onder zware bewaking weg in de gepantserde auto van generaal Eisenhower, toegejuicht door duizenden Bosschenaren. Kort daarna vielen er Duitse granaten van over de rivieren op de Markt. Er waren zes doden en negen gewonden te betreuren.


Koninklijk bezoek na de bevrijding van 's-Hertogenbosch. Wilhelmina op het bordes van het stadhuis, 20 maart 1945. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


De koningin met onder andere de burgemeester op het door oorlogshandelingen beschadigde bordes. Voor het bordes een erewacht van de Stoottroepen. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Koningin Wilhelmina verlaat het bordes van het stadhuis. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Ook interessant

personen

Erelijst oorlogsslachtoffers gemeente ’s-Hertogenbosch

Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het een zin die naoorlogse generaties kunnen dromen: We gedenken alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of elders in de wereld zijn omgekomen.