gebieden

Groot Begijnhof en Parade

Op de huidige Parade bevond zich sinds het einde van de 13e eeuw het Groot Begijnhof. Het was bestemd voor ongehuwde vrouwen die ervoor kozen een religieus leven te leiden. 


Het Groot Begijnhof rond 1645 op de kaart van Silva Ducis Gallis Bois le Duc German sHartogen Bos.

Ze legden een tijdelijke gelofte van gehoorzaamheid af, maar geen gelofte van armoede zoals bij kloosterlingen. De begijnen voorzagen in hun eigen onderhoud met het geven van onderwijs of handwerken. Ze woonden in huisjes rond een plein waarop ook de Begijnhof- of St. Nicolaaskerk stond. In de bloeitijd woonden er enige honderden begijnen. Na de verovering van de stad in 1629 mochten ze hier blijven, maar de overheid liet geen nieuwe vrouwen toe. In 1694 stierf de laatste begijn.


Plattegrond van het Groot Begijnhof rond 1545 op basis van kaart Jacob van Deventer.


Luchtopname van Parade in 2016.

Alle gebouwen werden kort na 1700 gesloopt en het terrein veranderde in een exercitieplaats voor militairen. Vandaar de naam Parade, nu een archeologisch monument.


Militair defile door het Regiment wielrijders in 1932. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Militaire en burgerlijke autoriteiten staan in de houding, 1932. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


De Parade in 2016. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Op deze plek is nog één herinnering aan de Bossche begijnen: een grafsteen (van begijn IJken Goeyaert Haubrakensdochter) werd geplaatst aan de voet van het standbeeld van Sint-Jan de Evangelist. Bij de herbestrating van de Parade begin 2012, kreeg de grafsteen een nieuwe plek achter de hekken aan de zuidkant van de Sint-Jan.

Meer over pleinen religie
Ook interessant
voorwerpen

De Jacobsschelp

Jacobsschelpen waren souveniers die pelgrims meenamen uit Santiago de Compostella.