bouwwerken

De Kleine Winst (atelier Van Aken)

Pal naast het nieuwe ‘gat in de Markt’ staat het huis Sint Thoenis, nu beter bekend als ‘De Kleine Winst’. Als door een wonder raakte het huis niet beschadigd bij de instorting van de buurhuizen in 2016.

In 1462 kocht Anthonis van Aken, vader van Jheronimus van Aken, alias 'Bosch' dit huis dat daarna gedurende enkele decennia als schildersatelier diende. Het is aannemelijk dat Jheronimus zijn jeugdjaren hier doorbracht.

3D reconstructie van De Kleine Winst rond 1500

Het relatief kleine huis aan de Markt had een voorhuis en een smaller achterhuis met een klein plaatsje. De reconstructie geeft aan hoe het atelier/woonhuis van de familie Van Aken, het huis waar Jheronimus Bosch opgroeide, er uit heeft kunnen zien. De schouwen moeten tegen de zijmuur zijn geplaatst, want tegen de brandmuur was geen plaats. Het huis was geheel onderkelderd; onder het achterhuis was een stenen tongewelf en onder het voorhuis een houten balklaag.  De kelders waren alleen toegankelijk via een trap vanaf de straat. Bijzonder is de straatkelder onder de stoep van het huis, een verschijnsel dat vooral rond de Markt voorkomt. Halverwege het huis was een spiltrap naar de verdieping en de zolder. Deze spiltrap, de balklagen en de kapconstructie bleven tot de dag van vandaag bewaard. De virtuele reconstructie van het pand is voorlopig en zal zeker nog moeten worden aangepast zodra een bouwhistorisch onderzoek in het huis heeft plaatsgehad.

Op de eerste verdieping van dit huis woonde van 1888 tot november 1893 de op 2 september 1862 in Amsterdam geboren Nederlandse componist en musicus Alphons Diepenbrock. In die tijd was hij leraar klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium. Hier leerde hij zijn latere, in Hintham woonachtige, echtgenote jonkvrouw Wilhelmina Elisabeth Petronella Cornelia de Jong van Beek en Donk kennen. In dit pand schreef Diepenbrock diverse werken waaronder zijn inmiddels beroemd geworden 'Missa in die Festo'. Alphons Diepenbrock overleed op 5 april 1921 in zijn geboorteplaats Amsterdam.

De Kleine Winst in 2016.

Virtuele rondleiding

Kijk zelf rond in De Kleine Winst via deze virtuele rondleiding.

Ook interessant