Bidprentjes

Een bidprentje (gedachtenisprentje) is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk herinnert aan bepaalde gebeurtenissen zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, priesterschap en in het bijzonder aan een overlijden. Behalve de religieuze afbeelding, staat op voor- of achterzijde meestal ook een gebed. Als het gaat om een bidprentje van een overledene staan de naam, titel, geboorte- en sterfdag van de overledene erop. Het gebruik van een bidprentje komt bijna alleen voor onder katholieken.

De bidprentjes worden tijdens de uitvaart aan de aanwezigen uitgedeeld. Vroeger stond op dit soort bidprentjes meestal een heilige (in zwart-wit of in kleur). Nu staat er vaak een kruis of een foto van de overledene zelf op.

De oudste bidprentjes hebben enkel een voor- en achterzijde. Later werden ze dubbelgevouwen: met de afbeelding aan de buitenkant en de tekst aan de binnenkant.

Deze bidprentjes deed men vaak in een missaal, zodat tijdens een mis herinneringen aan overledenen naar boven kwamen. Bidprentjes zijn een goede vertrekbasis bij stamboomonderzoek. Maar let op: er staan nogal eens fouten of onnauwkeurigheden (bv. in de naam van een persoon) op. Controleer daarom altijd deze gegevens met de akten uit de burgerlijke stand.

Erfgoed 's-Hertogenbosch heeft verschillende verzamelingen bidprentjes. Deze verzamelingen zijn absoluut niet compleet. De grootste verzameling is de verzameling bidprentjes van Erfgoed 's-Hertogenbosch zelf van overledenen. Het gaat om mensen die in de huidige gemeente ’s-Hertogenbosch zijn geboren en/of overleden. In deze verzameling kunt u zoeken in onze database. De bidprentjes zelf zijn niet digitaal beschikbaar.

Behalve deze verzameling van Erfgoed 's-Hertogenbosch hebben we ook meer bidprentjes. Zie onze archievenoverzicht om te zoeken naar meer bidprentjes.