burger

Zuijlen, Petrus Josephus van

Huisseling 5-2-1906 — Rosmalen 24-10-1944

Biografie

Achternaam: van Zuijlen
Voornamen: Petrus Josephus
Roepnaam: Piet
Adres: D 46a, Rosmalen
Geboorteplaats: Huisseling
Geboortedatum: 5 februari 1906
Plaats van overlijden: Rosmalen - Maliskamp
Overlijdensdatum (leeftijd): 24 oktober 1944 (38 jaar)
Vader: Arnoldus Kornelis van Zuijlen
Moeder: Henrica Maria Elemans

Piet was getrouwd met Johanna Tibosch. Samen hadden zij 1 dochter en 4 zonen. Piet was kastelein van beroep.
Op 23 oktober 1944 voelde men in Rosmalen aan dat de bevrijding van geheel Rosmalen niet lang op zich zou laten wachten. Vroeg in de ochtend trokken de geallieerden op richting Rosmalen. Het verzet van de Duitsers was echter bijzonder hevig. Vlammenwerpers werden ingezet en veel gebouwen in de as gelegd.

De familie van Zuijlen had een bijzonder stevige schuil/kelder. Hier bracht een veertigtal personen, buurtgenoten en twee gezinnen uit Berlicum de nacht van 23 op 24 oktober door. In de bewuste nacht waren ook nog enkele Duitse militairen in de kelder. Twee soldaten van de medische dienst, twee gewonden en zes zeer jonge Duitse soldaten. Ze hadden beloofd bij het ochtendgloren te zullen vertrekken.

In de morgen van dinsdag 24 oktober 1944 gaat Piet van Zuijlen met zijn ober Jan van der Aa en de buurman Haske van Lokven naar boven. Door de kieren proberen zij te ontdekken hoe buiten de zaak ervoor staat. Vader van Zuijlen constateert: “Potverdomme, daar liggen Duitsers”. Pas later zou blijken dat hij zich vergist had, want het waren geallieerde soldaten. Vader van Zuijlen gaat weer naar beneden. Het eerste wat hij doet is zijn zoon Nol feliciteren met zijn 10e verjaardag. Op dat moment komt de buurvrouw Bertha van Deursen aan Piet van Zuijlen vragen of hij de buurman wil helpen wiens paard gewond was. Steeds hulpvaardig zoals Piet van Zuijlen was loopt hij mee. Als hij wil oversteken naar de stal waar het gewonde paard was ziet hij een Engelsman staan. Hij vindt dit een angstaanjagende situatie. Aan de voorkant van zijn huis Duitsers en aan de achterkant geallieerde militairen. Hij rent vervolgens weer naar binnen en zegt de Duitsers dat ze onmiddellijk moeten verdwijnen. Tevens vraagt hij om een wit laken. Ondertussen vluchten enkele Duitsers de tuin van de buren in. Anderen rennen het café in. De Engelsen zien bewegingen achter het verduisteringspapier dat voor de ramen is aangebracht. Even daarvoor zagen ze de Duitsers het café invluchten en het is dus niet moeilijk te raden wat ze dachten. Het vuur op bewegende schimmen werd geopend. Het mitrailleurvuur trof Piet van Zuijlen in de hartstreek. Hij was op slag dood. Volgens de verklaring van dokter Hanegraaff van der Colff overleed hij op dinsdag 24 oktober om 7.30 uur.

Na de bevrijding werd de uitvaartdienst gehouden in de kapel van Coudewater, waarna Piet begraven werd op het kerkhof van de Bernadetteparochie in Malikamp.

Beeldmateriaal

Bronnen

Kranteknipsel: De Vrije Pers d.d. 25 november 1944

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl