militair

Ooijen, Martinus Wilhelmus van

’s-Hertogenbosch 2-3-1909 — ’s-Hertogenbosch 21-2-1945

Biografie

Achternaam: van Ooijen
Voornamen: Martinus Wilhelmus
Adres: Vughterstraat 49 bov., 's-Hertogenbosch
Geboorteplaats ’s-Hertogenbosch
Geboortedatum: 2 maart 1909
Plaats van overlijden: ’s-Hertogenbosch
Overlijdensdatum (leeftijd): 21 februari 1945 (35 jaar)
Vader: Henricus van Ooijen
Moeder: Lamberta Arnolda Floris

Henricus van Ooijen was gehuwd met Lamberta Arnolda Floris, zij kregen 4 kinderen. Martinus  was de oudste (2 broers en 1 zus).
Martinus was de oudste zoon en getrouwd op 30 september 1933 te  ’s-Hertogenbosch met Johanna Maria Sluiter, zij kregen 1 zoon en 2 dochters. 1 Dochtertje overleed kort na de geboorte.

Martinus was werkzaam als kellner bij de Staatsspoorwegen in het station van 's-Hertogenbosch. Daarbij ontsnapte hij ternauwernood aan de dood bij een aanval van de geallieerden op het stationsgebouw op 16 September 1944. 
Gedurende de kritieke dagen van October 1944 was hij een zeer actief lid van de blokploeg nr. 21. Hij uitte dikwijls de wens om actief deel te nemen aan de bevrijding van zijn vaderland. Toen 's-Hertogenbosch op 26 october 1944 bevrijd was, verwezenlijkte hij zijn plannen en meldde zich op 18 december bij het Wachtsbataljon. Toen hij op 21 februari 1945 een bewakingspost moest 
betrekken hij een kolenopslagplaats aan het station werd hij door een Duitse granaat getroffen en zwaar verminkt opgenomen in het Groot Zieken Gasthuis te 's-Hertogenbosch en is daar later overleden. 

Beeldmateriaal

Nog geen beeldmateriaal bekend

Bronnen

Nog geen bronnen bekend

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl