burger

Lievens, Adrianus Antonius

’s-Hertogenbosch 25-1-1894 — Rosmalen 16-3-1945

Biografie

Achternaam: Lievens
Voornamen: Adrianus Antonius
Roepnaam: Janus
Adres: Oude Baan B45, later Waterleidingstraat 8, Rosmalen
Geboorteplaats: ‘s-Hertogenbosch
Geboortedatum: 25 januari 1894
Plaats van overlijden: Rosmalen
Overlijdensdatum (leeftijd): 16 maart 1945 (51 jaar)
Vader: Wouterus Lievens
Moeder: Antonia Everdina van Esch

Janus was gehuwd met Josephine Elisabeth van Collenburg, zij kregen 2 zonen. Na haar dood hertrouwde Janus met Johanna Maria van Rijswijk. Uit dit huwelijk kwamen 1 zoon en 4 dochters.

Op vrijdag 16 maart 1945 was Janus met paard en kar op weg van de Bossche veemarkt naar huis. Hij was in gezelschap van zijn twee dochters Johanna Maria (Annie) en Maria Anna Gerarda (Riet). Zij waren net voorbij de Bernadettekerk in Maliskamp ter hoogte van de “Zwarte Dreef”, bij de achtertuin van het huidige pand Eikenburglaan 2. Op dat moment kwam er vanuit de richting Nijmegen een colonne Engelse tanks. Het paard schrok en bleef stokstijf staan. Janus sprong van de kar en kwam in de berm op een landmijn die onmiddellijk tot ontploffing kwam.

Janus was op slag dood. Zijn hoofd was geheel verbrijzeld. Zijn dochter Riet werd zwaargewond aan haar rechterarm en rechterbeen. Zij werd in bewusteloze toestand – nadat Engelse militairen eerste hulp hadden verleend – naar het Groot Ziekengasthuis in ’s-Hertogenbosch gebracht, vanwaar zij na enkele weken weer huiswaarts kon keren. Zijn dochter Annie kwam met de schrik vrij en zij werd met paard en wagen onder begeleiding van een Engelse militair naar huis gebracht.
Janus werd begraven op het kerkhof van St. Johannes onthoofding in Nuland.

Beeldmateriaal

Bronnen

Overlijdensadvertentie: Vrije Pers 20 maart 1945

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl