burger

Kuijs, Paulina Antonetta Maria

Rosmalen 27-6-1942 — Ammerzoden 27-10-1944

Biografie

Achternaam: Kuijs
Voornamen: Paulina Antonetta Maria
Roepnaam: Paulien
Adres: E 110-Hintham
Geboorteplaats: Rosmalen
Geboortedatum: 27 juni 1942
Plaats van overlijden: Ammerzoden
Overlijdensdatum (leeftijd): 27 oktober 1944 (2 jaar)
Vader: Joannes Antonius (Jan) Kuijs
Moeder: Cornelia Maria (Cor) Maas

Vlak voor de bevrijding werd de woning van de familie Kuijs zwaar beschadigd. De voorgevel lag eruit, terwijl ook de achterkant door een granaat zwaar was getroffen. Dit was de reden dat de familie Kuijs het besluit nam om met de gehele familie te evacueren naar een zus van moeder Kuijs in Bokhoven. Vader bleef achter. In Bokhoven werd het jongste lid van de familie, de tweejarige Paulien, in de namiddag van 25 oktober 1944 door granaatscherven getroffen. Zij was gewond op diverse plaatsen van haar lichaam onder andere aan haar hoofd en handen. Door haar oudste broer Jan, toen 15, werd zij voor behandeling door dokter Van der Plas over de Maas via Well naar Ammerzoden gebracht.

Hoewel de afstand Bokhoven – Ammerzoden slechts ongeveer 5 kilometer is, heeft de tocht ongeveer drie uren geduurd. Jan heeft Paulien gedurende de hele tocht in zijn armen gedragen behalve het laatste stukje toen hij van iemand een oude kinderwagen gekregen had. Na doktersbehandeling werd Paulien toevertrouwd aan de zorgen van de zusters in Ammerzoden.

Op 28 oktober 1944 kreeg de familie Kuijs in Bokhoven via een brief die door een Duitse officier werd meegebracht het bericht dat Paulien op 27 oktober gestorven was. Zij was het jongste oorlogsslachtoffer dat gedurende de Tweede Wereldoorlog in Rosmalen te betreuren viel. Ze werd 2 jaar en 4 maanden oud. Ze werd begraven op het kerkhof in Ammerzoden. Op de gedenksteen voor oorlogsslachtoffers “Christus Koningbeeld” te Hintham staat haar naam.

Beeldmateriaal

Bronnen

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl