burger

Kersten, Franciscus Leonardus Mathilda

Rosmalen 18-11-1940 — ’s-Hertogenbosch 1-4-1945

Biografie

Achternaam: Kersten
Voornamen: Franciscus Leonardus Mathilda
Roepnaam: Fransje
Adres: G155 Pand “Het bont perdje”, Centrum Rosmalen
Geboorteplaats: Rosmalen
Geboortedatum: 18 november 1940
Plaats van overlijden: ‘s-Hertogenbosch
Overlijdensdatum (leeftijd): 1 april 1945 (4 jaar)
Vader: Jacob Kersten
Moeder: Hendrika Geerdina van Gerven

Fransje was het oudste kind van Jacob en Hendrika Kersten, hij had 1 broertje. Na de oorlog werden er nog 9 kinderen geboren, waarvan er 1 jong overleed.

In de namiddag van dinsdag 27 maart 1945 zaten de twee broertjes, de vierjarige Fransje en de toen bijna driejarige Albert op de stoep achter het huis te spelen. Tijdens de Duitse granaatregen die die dag op Rosmalen viel werd Fransje door een granaatscherf zwaar getroffen. Door geallieerde soldaten werd Fransje naar het Groot Ziekengasthuis in ’s-Hertogenbosch gebracht samen met Anneke den Dekker, de zus van het reeds gevallen oorlogsslachtoffer Henricus Martinus (Henk) den Dekker die bij deze granaataanval ook gewond was. De ouders van Fransje Kersten hebben hem gedurende de vijf dagen dat hij in het ziekenhuis lag, verschillende malen bezocht. Dit gebeurde altijd op de fiets via de meest veilige weg: van Rosmalen naar Den Dungen, de brug over en dan over het zandpad naar Den Bosch en het Groot Ziekengasthuis.

Op zondag 1 april 1945 waren zijn ouders ook in het ziekenhuis aanwezig. Fransje overleed om 15.00 uur. Op 5 april 1945 is hij begraven op het kerkhof van de Lambertusparochie te Rosmalen.

Beeldmateriaal

Bronnen

Foto graf: www.online-begraafplaatsen.nl

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl