burger

Gerven, Gerardus van

Rosmalen 8-2-1910 — Neustadt 3-5-1945

Biografie

Achternaam: van Gerven
Voornaam: Gerardus
Roepnaam: Gred
Adres: C31, Maliskamp-Rosmalen
Geboortedatum: 8 februari 1910
Geboorteplaats: Rosmalen
Overlijdensdatum (leeftijd): 3 mei 1945 (35 jaar)
Plaats van overlijden: Lübeck
Vader: Antonius van Gerven
Moeder: Geerdina van der Heijden

Gred was de derde van zeven kinderen van het gezin van Gerven. Zijn vader was reeds overleden in 1916. Hij woonde bij zijn moeder op de boerderij.
De Duitsers hadden het vermoeden dat zich op de boerderij onderduikers schuilhielden. Op 7 juli 1944 kwamen twee Duitsers en twee Nederlandse collaborateurs, waaronder  Piet van Bussel beter bekend als “De Kin” naar de boerderij om dit uit te zoeken. Onderduikers werden niet gevonden, wel een oude radio die het niet meer deed. Het bezitten van een radio was voor de Duitsers reden om de moeder van Gred te arresteren, maar Gred liet dit niet toe en bood zich in de plaats van zijn moeder aan. Hij werd meegenomen en gevangengezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Op 18 juli 1944 werd hij naar kamp Amersfoort overgebracht, hier werd hij gevangene 3026. Gred werd, met vele andere gevangenen, per trein naar Hamburg vervoerd waar hij in kamp Neuengamme terecht kwam. Op 14 oktober 1944 kwam hij daar aan. Hij werkte in de steenfabriek op het kampterrein en in verschillende sub-kampen onder andere in Husum en Ladelund. Tegen het einde van de oorlog was het Britse leger Neuengamme zo dicht genaderd dat de nazi's besloten het kamp te ontruimen. Gevangenen werden overgebracht naar Lübeck.
Hier lagen in de haven  4 schepen klaar, onder andere de vrachtschepen Thielbek,  Athen, Deutschland en het enorme cruiseschip Cap Arcona. Op deze laatste werd Gerd ondergebracht. Op 3 mei 1945 verschenen tegen half drie 's-middags Britse jachtbommenwerpers die de schepen met raketten en bommen aanvielen. De vliegers meenden met vluchtende Duitse eenheden van doen te hebben. Alle schepen gingen binnen het uur brandend ten onder, ongeveer 7000 mensen kwamen bij de ramp om het leven, waaronder Gred. Omdat er van Gred geen aanwijsbare laatste rustplaats bekend is, werden zijn personalia opgenomen in deel 34 van de gedenkboeken van Neuengamme.

Beeldmateriaal

Bronnen

Digitaal Monument Neuengamme
Archieven Oorlogsgravenstichting
Arolsen Archives

 

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl