burger

Eijkemans, Franciscus

Gorinchem 16-6-1910 — ’s-Hertogenbosch 25-10-1944

Biografie

Achternaam: Eijkemans
Voornaam: Franciscus
Roepnaam: Frans
Adres: Graafseweg 219, ‘s-Hertogenbosch
Geboorteplaats: Gorinchem
Geboortedatum: 16 juni 1910
Plaats van overlijden: 's-Hertogenbosch
Overlijdensdatum (leeftijd): 25 oktober 1944 (34 jaar)
Vader: Johannes Laurentius Eijkemans
Moeder: Maria Regina Assink

Frans was getrouwd met Aardina Wilhelmina Johanna van Amelsvoort en zij kregen in 1940 een zoon Frans (Franciscus Wilhelmus Johannes Matthieu).

Frans werkte als directie-assistent bij Aannemingsmaatschappij Van Drunen & Zonen in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de oorlog bezocht hij regelmatig zijn werkgever die ondergedoken zat, hield hem gezelschap, bracht hem boodschappen en voerde werkzaamheden uit. Rond de bevrijding van 's-Hertogenbosch was het gezin (met andere familieleden en buurtgenoten) bij de moeder van Aardina ingetrokken op de Zuid-Willemsvaart 231, omdat daar een grote kelder was waar ze veilig waren.

Op 22 oktober 1944 kwamen door het neerstorten van een vliegtuig en het daarbij verliezen van een bom in de Abeelenstraat 13 de man en drie kinderen van Christina, de zus van Frans, om het leven en raakten twee kinderen gewond. Enkele dagen later wilde Christina de twee gewonde kinderen in het Grootziekengasthuis in de Nieuwstraat bezoeken ondanks dat er nog volop gevochten werd in de stad. Zij vroeg haar broer haar te begeleiden. Dat gebeurde op woensdag 25 oktober, vanaf Zuid-Willemsvaart 231 liepen zij langs het kanaal naar de Nieuwstraat. Toen zij het Kardinaal van Rossumplein bereikten werden zij vanuit de Kweekschool beschoten. Frans was op slag dood, zijn zus Christina zwaargewond, maar mocht van de Duitsers niet geholpen worden en overleed ook na enige tijd.

Aardina werd over het gebeurde geïnformeerd door zuster Van het Zandt (verpleegster), die zelf aan de Zuid-Willemsvaart woonde ter hoogte van het Kardinaal van Rossumplein.

Beeldmateriaal

Bronnen

Nog geen bronnen bekend

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl